Ga naar Content
Haarlem

Burgemeester Haarlem over sobere herdenking: "Heel apart, het had hier vol moeten staan met mensen"

4 mei 2020, 19.35 uur · Aangepast 4 mei 2020, 22.28 uur
Door: Redactie · Foto: NH Nieuws

HAARLEM - Een handjevol mensen was vanmiddag aanwezig op de Dreef bij de sobere ceremonie van de 75e dodenherdenking. En dat was een vreemde gewaardwording, ook voor burgemeester Jos Wienen. "Het is heel apart. Het had hier vol moeten staan met mensen en nu zijn er een paar mensen die toevallig voorbij komen. Het is een sobere en stille herdenking."

aangepaste dodenherdenking haarlem - NH Nieuws

De jaarlijkse herdenkingsceremonie en stille tocht van de Grote Kerk naar het monument waren afgelast in verband met de coronacrisis. Maar helemaal niets organiseren, vond burgemeester Jos Wienen geen goed idee. En daarom was er een kleine ceremonie vanmiddag om half vijf op de Dreef bij het monument. 

Een leerling van de Dreefschool mocht een eigen geschreven gedicht over de oorlog voordragen, er was een toespraak van een afgevaardigde van het 4/5 mei comité Haarlem en een toespraak van burgemeester Jos Wienen. Hij legde daarna namens het gemeentebestuur een krans bij het monument, 'Man voor het vuurpeleton'. 

"We vonden het wel belangrijk om bloemen te leggen en tegelijkertijd de mensen ook de ruimte te geven om vanavond de nationale herdenking op televisie te kunnen volgen."

De jaarlijkse dodenherdenking op de Dam in Amsterdam, vindt dit jaar plaats zonder publiek. En juist daarom verwacht Wienen dat deze extra bijzonder zal zijn. "Dat lege plein is misschien sprekender in z'n leegte, dan een vol plein in z'n volte."

Kransen

Eerder vandaag legden vertegenwoordigers van de Dreefschool, Joodse gemeenschap, Haarlems Comité Nationale Herdenking, Haarlems Comité Nationale Feesten, COC Kennemerland, Gay Haarlem & Bureau discriminatiezaken Kennemerland en Bevrijdingspop kransen gelegd bij het monument.