Ga naar Content

De Peiling: Ben jij vanavond twee minuten stil?

Geen grote bijeenkomst op de Dam in Amsterdam, maar een sobere plechtigheid waar koning Willem-Alexander een toespraak houdt op een leeg plein. Trompettisten spelen kort voor 20:00 uur vanuit hun tuin of vanaf het balkon de taptoe. Door de coronacrisis is dodenherdenking vandaag vooral iets waar we thuis bij stil staan. Ben jij vanavond twee minuten stil? 

Foto: ANP

Herdenking op de Dam
De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam gaat in aangepaste vorm door, zonder publiek. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen, in aanwezigheid van alleen minister-president Rutte, burgemeester Halsema van Amsterdam en voorzitter Gerdi Verbeet van het Nationaal Comité, een krans bij het Nationaal Monument. Koning Willem-Alexander houdt tijdens de herdenking een toespraak.

75 jaar vrijheid
2020 had juist een extra bijzonder herdenkingsjaar moeten worden, omdat het exact 75 jaar geleden is dat aan de Duitse bezetting van Nederland een eind kwam. Duizenden vrijwilligers in het hele land waren bezig met plannen rond de honderden lokale plekken waar jaarlijks de doden herdacht worden.

Tuin-taptoe
Door de coronacrisis gebeurt de dodenherdenking dit jaar vooral thuis. Iedereen die een koperen blaasinstrument speelt is opgeroepen om anderhalve minuut voor 20:00 uur de taptoe te spelen, in zijn eigen straat, de tuin, vanaf het balkon of uit het raam.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Online bloemen leggen
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft het dit jaar ook mogelijk gemaakt om virtueel een bloem te leggen bij de 3900 monumenten in heel Nederland. De digitale bloemen zijn online te leggen via de website van 4 en 5 mei. Ze doen dit in samenwerking met Tikkie om bloementelers een hart onder de riem te steken. Zij zullen uiteindelijk bij 75 oorlogsmonumenten bloemen leggen. Er zijn al ruim 15.000 bossen bloemen gedoneerd.

Wat doe jij?
Ben jij vanavond twee minuten stil om 20:00 uur? En aan wie denk je dan? We horen het graag.

Op NH Radio en tv hoor en zie je De Peiling tussen 18:00 en 19:00 uur.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].