Ga naar Content

Hilversum herdenkt en viert: herdenking en Bevrijdingsdag live te zien op NH Gooi

HILVERSUM - Hilversum herdenkt morgen de oorlogsslachtoffers en viert overmorgen de vrijheid met het onthullen van een bevrijdingsmonument. NH Gooi zendt zowel de herdenking als het bevrijdingsfeest live uit.

Foto: Wikimedia Commons/Dick van Aggelen

Vanwege de coronacrisis verloopt zowel de herdenking als het bevrijdingsfeest heel anders dan de afgelopen jaren. Het grootste verschil: er zijn dit jaar geen toeschouwers welkom. 

Om alle Hilversummers toch de kans te geven de oorlogsslachtoffers te herdenken bij het verzetsmonument in het Rosarium aan de Boomberglaan, kunnen er morgen de hele dag bloemen worden gelegd. 

Burgemeester Pieter Broertjes doet dat 's ochtends al en legt er een krans namens het gemeentebestuur, kinderburgemeester Lise van der Ploeg doet dat namens de kindergemeenteraad. Ook draagt stadsdichter Mieke van Zonneveld een gedicht voor. De plechtigheid is vanaf 10.00 uur live te zien op NH Gooi.

's Avonds worden er om 20.00 uur vanzelfsprekend twee minuten stilte gehouden. Ook deze korte ceremonie is live te zien op NH Gooi. Even voor 20.00 uur speelt trompettist Jurjen Koetze van muziekgezelschap Excelsior de taptoe, na de twee minuten stilte klinkt het Wilhelmus. 

De uitzending rond de herdenking 's avonds wordt vanaf 19.30 uur muzikaal ondersteund door het Radio Filharmonisch Orkest. Het orkest, dat vlak na de Tweede Wereldoorlog werd opgericht, speelt passende muziek. Ook het orkest doet dat, vanwege het coronavirus, anders dan normaal. Het speelt, in wisselende samenstelling, met een uitgedunde bezetting. De muzikanten houden ook extra afstand van elkaar. 

Een kort fragment uit het concert van het Radio Filharmonisch Orkest:

Radio Filharmonisch Orkest speelt tijdens dodenherdenking - NH Nieuws

Ook het Groot Omroepkoor, dat ook 75 jaar bestaat, levert een bijdrage aan de herdenkingsuitzending. Het koor doet dat met een optreden vanuit het Hilversumse raadhuis. 

Een kort fragment uit het optreden van het Groot Omroepkoor:

Groot Omroepkoor treedt op tijdens dodenherdenking - NH Nieuws

Bevrijdingsdag: de onthulling van de Polar Bear

Wat op Bevrijdingsdag een groot feest had moeten worden, blijft nu bescheiden. Toch wordt in Hilversum overmorgen stilgestaan bij de bevrijding van het dorp. Dat gebeurt met de onthulling van het beeld van een ijsbeer, een zogeheten Polar Bear, op de stoep voor theater Gooiland.

De ijsbeer was het symbool van de Polar Bears, de Engelse legerdivisie die Hilversum op 7 mei 1945 bevrijdde van de Duitsers. Het beeld van kunstenaar Sven Lamme moet een blijvende herinnering aan die dag zijn. Het beeld wordt op Bevrijdingsdag onthuld door burgemeester Pieter Broertjes en historicus en initiatiefnemer Pieter Hoogenraad. 

De onthulling van de Polar Bear is vanaf 10.00 uur live te zien op NH Nieuws en NH Gooi. In een uur durende uitzending komen onder meer de laatste nog levende Polar Bear en vier ooggetuigen van de bevrijding aan het woord. 

Bekijk hier hoe Hilversum bevrijd werd en hoe de Polar Bear afgelopen week al werd geplaatst: 

Deze helden bevrijdden Hilversum tijdens de Tweede Wereldoorlog - NH Nieuws

💬 NH Gooi-nieuwsdienst
Meld je aan voor de NH Gooi-nieuwsdienst via WhatsApp en ontvang elke werkdag het belangrijkste nieuws uit 't Gooi op je mobiel. Stuur 'NH GOOI AAN' naar 0888505651!