Amsterdam

NL
V

Eigen Haard mag Amsterdamse woning laten ontruimen ondanks coronacrisis

2 mei 2020, 10.07 uur · Door AT5

AMSTERDAM - De bewoner van een sociale huurwoning van Eigen Haard in Amsterdam moet zijn huis volgende week leeg opleveren bij de woningcorporatie. Doet de huurder dat niet, dan mag de woning ontruimd worden, ondanks de afspraak om niet te ontruimen tijdens de coronacrisis. De rechter heeft dat besluit genomen omdat er in de woning een wietplantage aangetroffen werd.

Archieffoto NH / Dennis Mantz

Op 7 januari deed de politie een inval in de woning van de man. In een slaapkamer troffen agenten zo'n tachtig hennepplanten, zestien assimilatielampen en een afzuiginstallatie aan. Stroom voor de plantage werd illegaal afgetapt. 

Geen ontruiming tijdens coronacrisis

Na een gesprek met de man besloot Eigen Haard naar de rechter te stappen om een ontruiming te eisen. Tijdens die rechtszaak zei de man te lijden aan een ernstige verslaving en dat hij daardoor een vriend toestond om vijf hennepplanten in zijn woning te plaatsen. In plaats daarvan richtte de vriend een hele plantage in, tegen de wil van de man in, zo vertelde zijn advocaat. De man heeft inmiddels hulp gezocht voor zijn verslaving. 

De advocaat deed ook een beroep op de afspraak van het kabinet met verhuurdersorganisaties om tijdens de coronacrisis geen woningen te ontruimen. Maar de rechter besloot anders, zo staat er beschreven in het vonnis: "Gedurende deze crisisperiode worden gedwongen ontruimingen uitgesteld, maar dat geldt niet indien er sprake is van criminele activiteiten of extreme overlast. Het houden van een professionele hennepplantage in huis is een criminele activiteit."

Alternatieve woning

Dat de man hulp heeft gezocht voor zijn verslaving betekent niet dat Eigen Haard de man moet helpen bij het vinden van een nieuwe woning, zoals de advocaat van de man verzocht. "Voorshands is aannemelijk dat een toewijzend ontruimingsvonnis een opname bij Jellinek zal bespoedigen. In ieder geval zal hij naar verwachting tot die opname in de maatschappelijke opvang terecht kunnen", zo schrijft de rechtbank.