West-Friesland

NL
V

Dankzij de Omring-praatkeet toch samen aan de verjaardagstaart

1 mei 2020, 19.44 uur · Aangepast 1 mei 2020, 20.45 uur
Door Isabel Broersen · Foto: NH Nieuws

HOORN - Bij verschillende locaties van zorgaanbieder Omring is het nu mogelijk om toch bij elkaar te komen. Dankzij de 'praatkeet' waan je je een beetje in de huiskamer met je dierbare. Lieselot en Susanne Ezerman gingen vandaag op bezoek bij hun moeder en konden in de praatkeet van Lindendael samen verjaardagstaart eten.

Na weken beeldbellen waren Lieselot en Susanne dolgelukkig om hun moeder weer even 'in het echt' te zien in de praatkeet. "Skype is echt drie, vier minuten en vaak kijk je dan naar een koekje of het plafond", vertelt Susanne lachend. "Dat is niet erg en dan heb je haar ook even gezien, maar dit is dan wel heel fijn na zes weken."

Extra bijzonder is dat hun moeder 83 jaar is geworden. Speciaal hierom werd de praatkeet omgetoverd tot verjaardagskeet. De praatkeet is een container die binnenin wordt gescheiden door een plexiglas wand, waar moeder Ida aan de ene kant plaatsneemt en haar dochters aan de andere kant. De feestmutsen werden opgezet, de taart uitgedeeld en er werd meteen gezongen.

Tekst gaat verder onder de video

Toch dichtbij elkaar dankzij de praatkeet - NH Nieuws

Omring zag dergelijke initiatieven met bouwcontainers steeds vaker voorbij komen en wilde daar zelf ook iets mee doen, zo vertelt Josje Botman van Omring. "De praatkeet is al een week in gebruik en het zit vijf dagen in de week vol, elk halfuur komt er een cliënt met een familielid of andere dierbare."

'Meer herkenning'

Drie dagen voor de lockdown verhuisde de moeder Susanne en Lieselot naar Lindendael. "Het is natuurlijk ontzettend zielig dat iemand met Alzheimer naar zo'n afdeling gaat en dan mag je niet meer op visite komen", vertelt Lieselot. "Ze heeft ons lang niet meer gezien en of ze wel weet wie wij zijn? Dat weet je niet." Haar zus vult aan: "Aan het eind zag je haar wel wat meer lachen en zag je voor mijn gevoel wat meer herkenning."

Quote

"Onze moeder vindt het heel leuk om met de hondjes te lopen. En echt, ik zou de vlag uithangen als dat weer kan"

Susanne Ezerman

De praatkeet zorgt ervoor dat de zussen weer wat dichterbij hun moeder konden zijn. Maar de verlangens naar écht contact, die gaan niet weg. "Wij hebben allebei hondjes en onze moeder vindt het heel leuk om met de hondjes te lopen. En echt, ik zou de vlag uithangen als dat weer kan. Dat we met die hondjes hier kunnen komen, haar ophalen een stukje kunnen lopen."

Omring heeft plannen om de praatkeet op steeds meer locaties neer te zetten. Naast Lindendael is de keet ook te vinden bij Sweelinckhof in Wognum en bij Nicolaas in Lutjebroek. De containers zijn gesponsord door Wit Wognum en Bouwbedrijf C.L. Hof.

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier