Ga naar Content
Haarlem

Bloemendalers willen opheffing hermetische afsluiting wandelpark Caprera

1 mei 2020, 17.11 uur
Door: Paul Tromp · Foto: NH Nieuws / Paul Tromp

BLOEMENDAAL - Ze snappen uiteraard dat de parken in en rond Bloemendaal zijn afgesloten omdat het té druk werd. Maar nu de coronamaatregelen langzaam versoepeld worden, hopen hondenbezitters dat wandelpark Caprera zo snel mogelijk weer open gaat. Ze hebben de gemeente en de eigenaar van het terrein een brief geschreven om de poorten, onder voorwaarden, weer te openen.

De brief is ondertekend door tientallen hondenbezitters uit voornamelijk Bloemendaal en Haarlem. Wandelpark Caprera, waar ook het bekende openluchttheater onderdeel van uitmaakt, werd voor de coronacrisis dagelijks bezocht door vele wandelaars met hun honden. En die baasjes én hun honden missen hun 'rondje' en het sociale contact wat dat oplevert, zo vertellen ze aan NH Nieuws. Zo ook Tamar de Leeuw en Marjolein Rutgers. (tekst loopt door na video)

200501_Caprera_Paul - NH Nieuws

De opstellers van de brief hebben nagedacht over hoe het wandelpark op een veilige manier weer open zou kunnen. Zo stellen ze ondermeer voor om: 

- toegang te verlenen voor jaarkaarthouders met hond en dan één persoon per keer.

 

- bij beperkt toezicht eventueel zelf vrijwilligers te regelen en met toegangstijden te werken

 

- een wandelroute uit te tekenen waarbij wandelaars niet elkaars paden kruizen, met bijvoorbeeld een aparte in- en uitgang

 

- de regels bij de entree op te hangen

Weer te druk?

Grote vraag is natuurlijk of het heropenen van de wandelpaden niet een nieuwe golf aan bezoekers zal veroorzaken? De hondenbezitters denken dat het zo'n vaart niet zal lopen. Ze hopen eerst de deuren te kunnen openen voor de abonnementhouders, dus dagjesmensen maken weinig kans. "Het park leent zich niet voor 'gewone' recreatie. Bij Elswout kom je bijvoorbeeld met je picknickkleedje of je gaat voetballen. Dat kan hier niet, dit is een wandelpark", aldus Tamar de Leeuw.  Ook de anderhalve meter afstand tussen de hondenbezitters zou geen probleem moeten zijn.

Reactie burgemeester 

Burgemeester Elbert Roest laat aan NH Nieuws weten dat hij er voor open staat om de deuren van wandelpark Caprera te openen voor abonnenementhouders. Maar, onder strikte voorwaarden. "De omwonenden zullen zelf met een plan moeten komen hoe dat veilig uitgevoerd kan worden. We kunnen er vanuit de gemeente geen ambtenaren voor vrij maken, ze zullen zelf moet bedenken hoe de controle bij de entree uitgevoerd zal moeten worden. " Wanneer de Bloemendaalse hondenbezitters en de burgemeester rond de tafel gaan zitten, is nog niet duidelijk.

Wandelpark Caprera - Foto: NH Nieuws / Paul Tromp

Corona in Haarlem
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier
👥 Word lid van de Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en Omgeving en krijg updates in je tijdlijn