Haarlem

NL
V

Zandvoort vlagt voor de race die nooit werd verreden: "Om fans een hart onder de riem te steken"

30 april 2020, 19.40 uur · Aangepast 1 mei 2020, 09.08 uur · Door Redactie

ZANDVOORT -  Zandvoorters vlaggen wat af de komende dagen. Terwijl de rest van Nederland de vlag op 4 en 5 mei weer hijst, gaat 'ie in de badplaats vrijdag alweer uit. Niet de vaderlandse driekleur, maar de zwart-wit-geblokte finishvlag uit de racesport. "Om Formule 1-fans en het circuit een hart onder de riem steken." 

Lana Lemmens

Het idee is van Lana Lemmens, directeur van Zandvoort Marketing, die niet onder stoelen banken steekt dat het idee eigenlijk oude wijn in nieuwe zakken is.  

"Toen op 14 mei vorig jaar het nieuws naar buiten kwam dat Zandvoort na 35 jaar haar kindje zou terugkrijgen, bedachten we de vlag moesten uithangen." De keuze viel op welbekende zwart-wit-geblokte finishvlag uit de racesport. "Die werd massaal gekocht"

Toen de afgelopen weken duidelijk werd dat de race niet in het weekend van 3 mei zou doorgaan, 'deed dat wel even pijn', erkent Lemmens. "Dat was wel even slikken." Vorige week - een week voor de oorsponkelijk datum - realiseerde ze zich dat ze het weekend ondanks de afgelasting niet onopgemerkt wilde laten voorbijgaan.

Saamhorigheid

"Iedereen is superenthousiast! Ik denk dat er dit weekend zomaar duizend vlaggen in Zandvoort hangen", vertelt ze terwijl ze door de badplaats rijdt om de laatste vlaggen af te leveren. Dat haar initiatief op zoveel navolging kan rekenen, tekent de saamhorigheid van het dorp, zegt ze. "Ik ga er ook nog een bij de wethouder brengen." 

Dat Zandvoorts 'kindje' - de Formule 1 - de komende jaren alsnog in duinen neerstrijkt, lijdt volgens haar geen enkele twijfel. "Zandvoort is nog steeds trots dat we het grootste evenement ter wereld op racegebied gaan hosten." 

Corona in Haarlem
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier
👥 Word lid van de Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en Omgeving en krijg updates in je tijdlijn