Ga naar Content

Kinderen maken eigen coronavirusgedrochten voor Monsterlijk Museum

ALKMAAR - Ze zijn gemaakt van boomwortel, rollen wc-papier, voetballen en klei. Vraag kinderen om een eigen interpretatie te geven van het coronavirus en er komt heel wat creativiteit los. Het kunstproject waarbij kinderen hun eigen virusgedrocht maken en op de foto zetten, heeft al heel wat moois opgeleverd. "We krijgen zelfs inzendingen uit India", aldus initiatiefnemer en kunstenaar Rob Komen. 

Het kunstproject is speciaal opgezet voor kinderen die vanwege de coronacrisis nu al lange tijd thuis zitten en zo langzamerhand tegen de muren opvliegen. Zo zijn ze even lekker bezig en kunnen ze hun zinnen verzetten. "Op een gegeven moment zijn ouders ook wel klaar met cupcakes bakken en dit is een mooie creatieve afleiding", aldus Rob Komen. 

Keukentafel

Op de website kunnen minder creatieve ouders een hoop tips vinden hoe ze met hun kroost aan de slag kunnen. "Dat hebben we gedaan omdat sommige ouders niet wisten welke technieken ze kunnen gebruiken. Je hebt geen atelier nodig om mooie dingen te maken, het kan aan de keukentafel." 

Tekst gaat door onder foto

Foto:

Als een virusgedrocht af is, wordt het kunstwerk tentoongesteld in het digitale Monsterlijk Museum. Daar loopt het storm. "We krijgen ontzettend veel inzendingen en niet alleen vanuit Alkmaar, maar ook uit Groningen, Amsterdam en zelfs India. Het is een beetje een gat in de markt", vertelt hij lachend. "Rijk worden we er niet van, maar dat maakt niet uit. Het is vooral leuk om te zien wat kinderen allemaal insturen."

Echte tentoonstelling

Komen besluit: "Als het virusgedrocht opgehoepeld is, gaan wij ook nog een echte tentoonstelling inrichten van alle werkstukken in de centrale bibliotheek in de stad." Dat zijn er inmiddels wel veel, maar er wordt volgens Komen geen selectie gemaakt. "Dan wordt de halve bibliotheek maar volgestopt." 

Wat zeggen de experts?

NH Nieuws vroeg aan drie experts hoe zij kijken naar de ontwikkelingen binnen de culturele sector tijdens deze coronacrisis. Lees hier wat een cultureel directrice, een econoom en een filosoof zeggen.