Start van hoofdcontent

WINKEL

nl

Opluchting bij boerin door einde 'lockdown' voor kippen: "Och man, ik ben zo blij!"

29 april 2020, 17.04 uur · Door Mark Arents

WINKEL - Boerin Silvie Boekhorst uit Winkel kan haar geluk niet op. Na een ophokplicht van ruim tien weken mogen haar kippen de wei weer in. "Ik heb geschreeuwd: ze mogen weer naar buiten", vertelt de enthousiaste pluimveehouder.

Foto: NH Nieuws

Rond half twaalf gaat de kleine doorgang voor de kippen in de stal geleidelijk open. Anders dan bij koeien zijn kippen niet zo enthousiast als ze na lange tijd de buitenlucht weer in mogen. "Kippen zijn het eigenlijk alweer vergeten, dat ze eerst gewoon elke dag naar buiten konden", zegt Silvie Boekhorst. "Dus je hebt altijd een beetje schuchter gedrag."

De kippen moesten in de stal blijven nadat er in Duitsland bij een kalkoenhouder vogelgriep was geconstateerd. Landbouwminister Carola Schouten kondigde vanaf 11 februari een ophokplicht af. Silvie ziet daarin wel een vergelijking met de 'lockdown' vanwege het coronavirus. "Dit was een 'totally lockdown', net zoals in sommige andere landen. Dat zijn we in de dierensector wel een beetje gewend." 

Bekijk hieronder zelf hoe de kippen de stal verlieten (tekst loopt door onder video)

200429_KIPPEN - NH Nieuws

De tien weken durende maatregel was voor de biologische boerin meer dan nodig. In een eerder interview met NH Nieuws gaf zij al eens aan hoe snel de vogelgriep zich kan verspreiden. "Je ziet gewoon hoe groot het stuk is waar ze kunnen lopen en als één zieke gans haar poepje hier loslaat en een kip pikt dat op, ben ik de klos."

Toch is het einde van deze 'lockdown' voor de kippen een heugelijk moment voor haar. "De wei is lang leeg geweest, dus och man ik ben zo blij", vertelt Silvie met een glimlach. "Eindelijk weer, dit is het vertrouwde beeld hé, dat we nu weer terughebben."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!