Ga naar Content

Honderden Schipholmedewerkers gaan online actievoeren

Honderden medewerkers van Schiphol gaan volgende week actievoeren voor betere arbeidsomstandigheden op de luchthaven. Volgens FNV is Schiphol te lang blijven doordraaien alsof het coronavirus niet bestaat. Een van de voorbeelden die de bond noemt is het ontbreken van mondkapjes voor beveiligers. De manifestatie is vanwege de coronamaatregelen online via Zoom.

FNV Schiphol-leden bieden online petitie aan - Foto: FNV Schiphol & NH Nieuws/Doron Sajet

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

FNV heeft zijn pijlen al langer gericht op luchthavendirecteur Dick Benschop, die volgende week zelf ook deelneemt aan de Zoom-bijeenkomst en een petitie overhandigd krijgt. De vakbond vindt dat Schiphol tekortschiet bij veiligheidsmaatregelen voor het platformpersoneel, waaronder bescherming tegen blootgestelling aan vliegtuiglawaai en luchtvervuiling. Bovendien heerst er volgens FNV een angstcultuur, waardoor platformmedewerkers voor hun baan vrezen als zij veiligheidsincidenten bij hun baas melden.

Sinds het uitbreken van de coronacrisis is Schiphol nagenoeg stilgevallen en zit een groot deel van het luchthavenpersoneel thuis, 'al dan niet zonder inkomen', zegt FNV Schiphol-campagneleider Joost van Doesburg.

Buffetrestaurant

Van Doesburg: "De overheid heeft de luchtvaart benoemd als een vitaal proces, onmisbaar voor onze samenleving en economie, maar daar merken werknemers qua bescherming bijzonder weinig van. Ze worden namelijk nog steeds niet beschermd als zijnde van vitaal belang. Te lang is Schiphol blijven doordraaien alsof het coronavirus niet bestaat. Geen extra bescherming bij het begeleiden van passagiers, geen mondkapjes bij het fouilleren en ondertussen het buffetrestaurant op de luchthaven gewoon door laten draaien."

Inmiddels is het buffetrestaurant op last van de burgemeester van Haarlemmermeer aangepakt en heeft Schiphol maatregelen getroffen om het personeel beter te beschermen, maar wil FNV Benschop duidelijk maken dat er ook na de coronacrisis beter voor het personeel gezorg moet worden. Volgende week komen honderden Schipholmedewerkers, FNV-bestuurders, Tweede Kamerleden en topman Benschop bijeen in de speciale Zoom-manifestatie.

Eerder hield FNV al voorbereidende Zoom-meetings. Daar deden volgens de bond zo’n 200 luchthavenwerkers aan mee. De online manifestatie is volgende week woensdag 6 mei van 19.30 tot 21.00 uur.

Lees ook

Corona op Schiphol
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier

📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol