IJmond

NL
V

Graf IJmuidense verzetsheld Jan Bonekamp krijgt een plaquette

28 april 2020, 20.00 uur · Aangepast 28 april 2020, 20.49 uur · Door Dennis Mantz

IJMUIDEN - Het graf van de IJmuidense verzetsheld Jan Bonekamp krijgt een plaquette. Conny Braam, voorzitter van het Bonekamp Herdenkingscomité, zal tijdens de 14e herdenking op 4 mei op de Westerbegraafplaats het eerbetoon onthullen.

Jan Bonekamp Herdenkingscomité

Dit meldt de organisatie van de jaarlijkse herdenking op de Facebookpagina van de verzetsman. De onthulling van de plaquette zal vanwege de coronamaatregelen plaatsvinden zonder publiek, wel worden er later beelden verspreid via social media.

Voorzitter en schrijfster Conny Braam neemt de tekst op de plaquette voor haar rekening. Braam: "Jan Bonekamp behoorde tot de onverzettelijksten in de strijd tegen fascisme en racisme tijdens de bezetting. Op 21 juni 1944 stierf de IJmuidenaar Jan Bonekamp, 30 jaar oud, in handen van de Duitsers."

NH Nieuws maakte vorig jaar een reportage over de verzetsman. Tekst gaat verder onder de video.

IJmuidense verzetsheld 'Kleine Jan' wordt herdacht: "Een moedig man" - NH Nieuws

Nog altijd is de IJmuidsense verzetsman een bron van inspiratie, zo schrijft het herdenkingscomité. "Ook in een tijd van de wereldwijde coronapandemie en de daar aan verbonden stormachtige politieke en economische ontwikkelingen. Een tijd van toenemende bestaansonzekerheid, onverdraagzaamheid en intolerantie."

Vakbondshistoricus Sjaak van der Velden zal op 4 mei een korte toespraak houden. Daan van Putten en Nicolette Knape brengen het lied De Vluchteling ten gehore, uit het repertoire van Liesbeth List. 

👥 Word lid van de Facebookgroep Nieuws uit de IJmond en krijg updates in je tijdlijn