IJmond

NL
V

Vandalen slopen voor vijfde keer ruit bij hospice: "Bizar en niet te begrijpen"

28 april 2020, 10.41 uur · Aangepast 28 april 2020, 10.55 uur · Door Mark Arents

SANTPOORT-NOORD - Vandalen hebben het keer op keer gemunt op hospice De Heideberg in Santpoort-Noord. Afgelopen weekend werd voor de vijfde keer een ruit vernield. "De vorige ruit hadden we pas tien dagen geleden vervangen." 

Google Maps / Hospice De Heideberg

De boosheid is inmiddels wat geluwd, maar bij het hospice begrijpen ze er nog steeds niets van. "We balen ongelofelijk", vertelt Annemiek de Winter van het hospice. Zaterdag vloog er wederom een steen door de ruit van een bijgebouw. "We hebben inmiddels gelaagd glas met plastic folie daartussen, maar het is helemaal kapot gemaakt en daar is heel veel kracht voor nodig."

In het hospice verblijven vier terminale bewoners. De vernielingen zijn niet in de buurt van hun kamers, maar zorgen natuurlijk wel voor bezorgdheid. "De vernielingen gebeuren 's nachts en dan is er enkel een verpleegkundige aanwezig die nachtdienst daait. We moeten nu  aan de slag met het veiligheidsgevoel bij ons personeel." 

Financiële strop

Ook de kosten voor vervanging van de ruiten worden een steeds groter probleem. "Die worden deels vergoed door de verzekering, maar je blijft je eigen risico houden. We zijn een stichting die afhankelijk is van subsidie en sponsoren, dus we moeten altijd op de kleintjes letten." Daarnaast zien ze camera-bewaking als een mogelijke oplossing op de langere termijn, maar ook daar is natuurlijk veel geld voor nodig. "Iemand moet dat ook monitoren en wie gaat dat betalen?"

Quote

"De boosheid is geluwd en ik wil nu het gesprek aangaan"

Annemiek de winter - hospice De heideberg

Door de steeds terugkerende vernielingen begint De Winter ook steeds meer te kijken naar andere spullen van het hospice, die eventueel op het lijstje van de vandalen staan. "Wij maken ons zorgen over onze zonnepanelen, daar willen we nu eigenlijk beveiliging omheen zetten." Volgens haar zijn er namelijk ook al meerdere malen mensen op het dak van het hospice gezien.

Toch is ze er heilig van overtuigd dat dit nooit zou gebeuren als de vandalen echt wisten wat er zich binnen de muren van het hospice afspeelt. "Laat ze zich alsjeblieft melden. De boosheid is inmiddels geluwd en ik wil nu het gesprek aangaan." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!