Noordkop & Texel

NL
V

Texelse ondernemers willen druppelsgewijs toeristen terug

27 april 2020, 15.24 uur · Aangepast 30 april 2020, 20.34 uur · Door Ron Flens

TEXEL - Veel Texelse ondernemers maken plannen hoe ze hun zaak kunnen runnen binnen de marges van de anderhalvemetereconomie. Er is flink wat ongeduld, veel strandpaviljoens komen namelijk in de problemen omdat zij minder steun van de staat krijgen en in deze maanden hun inkomen moeten verdienen. "We hebben grote terrassen met veel ruimte. Daar zou wat mogelijk moeten zijn met wat aanpassingen", klinkt het.  

Na een periode waarin het advies aan de toerist was om thuis te bliven, lijkt er nu wat meer ruimte voor toerisme op Texel. "Je zou ze druppelsgewijs moeten toelaten. Een stroom kunnen we niet aan en is onveilig." Maar hoe doe je dat, het toerisme druppelsgewijs toestaan? 

Frido Boom heeft samen met zijn collega Herman Blom twee grote garnalenboten in de haven van Oudeschild liggen. Normaal gesproken varen ze met mooi weer met zo'n 150 gasten aan boord de Waddenzee op. Garnalen vissen en zeehonden kijken.

Maar sinds de coronacrisis liggen de boten in de haven. "Het is wel even leuk om je boot op te knappen en tijd aan mijn hobbypaarden te besteden, maar nu willen we ook wel weer eens aan de slag", zegt Frido.

Aan boord zijn ze de laatste dagen volop bezig geweest met strepen op het dek plakken om aan te geven hoe de bezoeker anderhalve meter afstand kan houden. "Een familie kan natuurlijk in een groepje bij elkaar blijven staan."

Tekst gaat verder na de video

200424 19_20 ONZE MAN OP TEXEL ondernemers - NH Nieuws

Ook hebben ze een extra metalen wasbak gemaakt aan boord. "Zelf bedacht en gemaakt, prachtig strak design toch", lacht Frido. En binnen in de kajuit laat hij trots de bar zien. De bar is over de gehele lengte voorzien van een plastic scherm zodat zowel bezoeker als personeel veilig is. "Er past net een kopje koffie of pilsje onderdoor. De bar is op die manier 'coronaproof'", zegt Frido trots. 

Toeristen welkom

Frido en Herman zijn er klaar voor. Nu is het wachten op de overheid om wat meer toe te staan. Frido legt uit: "Veruit het grootste deel van de ondernemers en bewoners op Texel die leven van de gasten. Als zo'n economie dan stil komt te staan...Kijk je moet langzaamaan weer opstarten. Dat je in stapjes weer op gang komt. En dan moet je goed kijken hoe het met de gezondheid gaat, met de uitbreiding of inperking van het virus. Maar dat je elke keer een stapje verder komt. Want nu staat het stil. De toeristen zijn wat mij betreft welkom, als ze zich maar houden aan de genomen maatregelen."

Niek Zuidhof is wat voorzichtiger dan Frido. Hij runt samen met zijn vriendin Anita het restaurant Hart van Texel in den Burg. Zij zijn gesloten en maken nog geen plannen over hoe ze verder kunnen binnen de anderhalvemetersamenleving. "Ons restaurant is vrij klein dus de mogelijkheid om veel met tafels te schuiven en ruimte te creëren is er niet."

Niek en Anita hebben zich de afgelopen maand op social media groot voorstander getoond van het 'Stay Safe, Blijf Thuis-principe' voor de gasten van het eiland. Daarbij was de oproep aan toeristen om helemaal weg te blijven en aan logiesvestrekkers om helemaal geen boekingen aan te nemen.

Stroom

De roep om meer vrijheid van zowel van de kant van de ondernemer als van de consument snapt Niek wel maar hij blijft voorzichtig. "Druppelsgewijs toeristen toelaten op Texel is geen enkel probleem. Maar zodra het gedruppel een stroom wordt dan komen we in de problemen. Want dan zul je bij supermarkten al snel een grote rij krijgen en wordt het moeilijk de regelgeving in acht te nemen. De lokale zorg kan zo'n stroom toeristen uiteindelijk ook niet aan." 

Naast het restaurant verhuren Niek en Anita ook een elektrische scooter. Dat mag wel doorgaan. "We verhuren dus wel scooters want dat mag binnen de regels van de RIVM. Op dit moment hebben we ook een paar scooters verhuurd aan een groepje dames die in de zorg werkzaam zijn. Ze zijn een dagje op Texel en genieten nu even van hun vrije dag. Die gun je het natuurlijk extra."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!