Sport

NL
V

Tiende plaats Telstar na opmerkelijk seizoen stemt Jonker tevreden

25 april 2020, 16.05 uur · Door Redactie

VELSEN-ZUID - Ondanks dat de coronacrisis roet in het eten gooide wat betreft het uitspelen van de eerste divisie, kijkt Telstar-trainer Andries Jonker tevreden terug op het - inmiddels - afgelopen seizoen. Zijn ploeg eindigde op de tiende plaats, iets dat hij vooraf niet direct had verwacht. 

Pro Shots/Paul Meima

"Het linkerrijtje is een mooi gevoel. Dat hadden we niet verwacht op 1 juli, dus dat is goed", haalt Jonker in het NH Radio Sportcafé de positieve punten uit een merkwaardig seizoen. "We hadden voorafgaand aan de competitie de laagste begroting van de hele eerste divisie. De doelstelling die ik toen had bedacht was om niet tussen Helmond Sport en FC Dordrecht te eindigen, maar een stukje daarboven. Uiteindelijk zijn we een heel stuk hoger geëindigd, met vooral meer punten en zelfs zicht en hoop op nog meer.."

Speculeren

"Waar je als trainer ook naar kijkt is dat de eerste tien wedstrijden elf punten opleverden en daarna hebben we een veel hoger puntengemiddelde gehaald", stelt de trainer. "Zelfs richting de twee. Het is natuurlijk allemaal speculeren, maar als we dat door hadden kunnen trekken had het nog mooier kunnen worden."

Pro Shots/Toon Dompeling

De KNVB besloot vrijdag dat er geen clubs uit de eredivisie degraderen en dat er bovendien geen clubs uit de eerste divisie promoveren. Jonker was zelf aanwezig in de zogenoemde conference call van de voetbalbond, waar iedere club uit het betaald voetbal was vertegenwoordigd. Daarbij viel 'zijn mond enkele keren open van verbazing'. "Ik heb negen jaar bij de KNVB gewerkt en heb toen wel geleerd hoe je je voelt aan die kant van de tafel. Maar dit was bij vlagen echt ongelofelijk. Ik kan me heel goed voorstellen dat er wat clubs enorm boos zijn en er niets van begrijpen", stelt Jonker.

Quote

"Ik vond het een zwakke beurt van de KNVB"

telstar-trainer Andries jonker

"Je moet als bond natuurlijk wel iets zeggen over wat er gaat gebeuren met de bekerfinale. Ik vond het terecht dat FC Utrecht daar iets van zei. Je hebt als KNVB vanzelfsprekend de plicht om in ieder geval de indruk te wekken dat je begrijpt dat je mensen pijn doet. Er zitten natuurlijk wel wat haken en ogen aan deze beslissingen. Met name de stemming, waarvan op voorhand tegen ons werd gezegd dat het zwaarwegend was. Als het dan zestien tegen negen is en je gaat het toch anders doen, dan vraag je je af waarom je stemt. Ik vond het een zwakke beurt van de KNVB."

Jonker, die ondanks zijn sympathie voor Willem II vond dat FC Utrecht meer recht had op een Europees ticket, denkt bovendien dat de KNVB beter had kunnen besluiten om clubs wél te laten degraderen en promoveren. "Ik had persoonlijk het idee dat Cambuur en De Graafschap zó ver voor stonden en ADO Den Haag en RKC Waalwijk zó ver achter stonden, dat die optie te verdedigen was. Ook daarbij doe je mensen pijn, maar het was beter te verdedigen dan de keuze die zij nu hebben gemaakt."

Pro Shots / Paul Roling

Uit de persconferentie van Minster-president Mark Rutte van afgelopen dindsdag kwam naar voren dat er in ieder geval tot 1 september geen betaald voetbal wordt gespeeld in Nederland. Volgens Jonker zou dat nog wel eens langer kunnen duren. "Op 1 september beginnen is maar met een heel dun potloodje geschreven", zegt hij daarover. "Er kan natuurlijk niemand vooruit kijken. Er zijn wel heel duidelijke richtlijnen gekomen over dat we mogen trainen."

Trainen

Zo mogen de Velsenaren vanaf 29 april weer beginnen met trainen. Eerst met een groepje van zes, een week later met acht spelers en opnieuw een week later met z'n tienen. "Ik ga nu nadenken over hoe we dat bij Telstar kunnen invullen. Daarna zal ik met mijn assistenten en een paar spelers overleggen over hoe we het kunnen aanpakken. Daar moeten we goed over nadenken. Het is in ieder geval wel prettig dat we weer - zij het aangepast - op het veld mogen gaan trainen."