Ga naar Content
Amstelland

Textielinzameling doet noodkreet: Lever geen kleding meer in, de containers puilen uit

25 april 2020, 16.00 uur
Door: Jasper Leegwater & Edgard Capriles · Foto:

In Amstelland staan meer dan 40 containers van textielinzamelaar Sympany. Zij zijn erg blij met de stroom aan ingeleverd textiel, maar het wordt nu echt te veel. Om alle kleding op te slaan heeft het bedrijf een extra loods moeten huren in Amsterdam. 

De oproep voor nu is duidelijk: bewaar je kleding nog even in de kast en breng geen tassen vol oude kleding en schoenen naar de daarvoor bestemde containers. Erica van Doorn is directeur van het inzamelingsbedrijf en legt uit waarom de inzameling een halt is toegeroepen. "Wij moeten alle textiel opslaan. Dat zijn enorme hoeveelheden. Dat ligt beter bij mensen thuis in de kast dan ergens in een loods waar het vocht er ook bij kan."

Houd je textiel nog even in de kast - NH Nieuws

Een van de uit nood gerealiseerde opslagloodsen staat in het havengebied van Amsterdam. Hier is goed te zien hoeveel kleding er ingezameld wordt door het bedrijf. Iedere dag wordt de inmense stapel met kleding aangevuld met meer dan 500 zakken.

Als de inzamelaar haar ingezamelde kleding binnen een paar maanden weer kwijt kan aan haar kopers komt het volgens Erica wel goed. Mocht het langer duren kan het wel eens kopzorgen gaan opleveren. "Dan vrees ik dat we toch weer extra loodsen nodig hebben en dat zou echt een ramp zijn eigenlijk."