West-Friesland

NL
V

Marleen Pater uit Avenhorn zet zich al meer dan twintig jaar in voor bakkerijen in Afrika

24 april 2020, 20.00 uur · Aangepast 24 april 2020, 21.03 uur · Door WEEFF

AVENHORN - Meer dan twintig jaar zet Marleen Pater uit Avenhorn zich in voor haar stichting Bake for Life, waarbij bakkerijen in Oeganda en Kenia worden ondersteund. "Het is een kroon op je werk dat er dankzij ons nu honderden mensen daar aan het werk kunnen in een bakkerij, en dat dat wordt gewaardeerd", vertelt Marleen aan WEEFF.

Marleen Pater

Een paar jaar voordat Marleen begon met de stichting Bake for Life zat zij voor de televisie en zag daar het verhaal van een Afrikaanse vrouw voorbijkomen. "Ik dacht: 'wat moet je daar beginnen als vrouw, in dat arme land?' Dat verhaal kwam echt bij mij binnen", zegt Marleen.

Begin dit jaar was Marleen te gast bij Strijders. Toen vertelde ze dat haar idee grote impact heeft gehad op het leven van veel mensen in Afrika. Bijvoorbeeld op het leven van Steve, een jongen die niet kan lopen. Hij werkt in een van de bakkerijen: "Hij heeft nu een salaris en de meiden in Oeganda kiezen voor een man met perspectief. Een kreupele jongen heeft verkering en een huisje. Zijn vrouw maakt lekker eten voor hem klaar." 

Als bakkersvrouw bedacht Marleen dat het een mooi idee zou zijn om een bakkerij in Afrika te beginnen, zodat mensen daar aan het werk kunnen en geld kunnen verdienen. Na een aantal jaar met het idee te hebben rondgelopen klopt ze aan bij het Liliane Fonds. Die vertelden haar dat er een mogelijkheid was om een bakkerij te beginnen in Ghana.

"We moesten er alleen wel zelf naar toe om het op te starten", laat Marleen weten. "Ik ben toen met een bakker uit Doetinchem die kant op gegaan. Bij terugkomst heb ik een contact gezocht met een aantal bakkersvrouwen en zijn we gaan kijken hoe we geld in konden zamelen. Dat was het voorwerk voor de stichting Bake for Life die werd opgezet."

Bakkerijen stillgelegd door coronacrisis

Nu meer dan twintig jaar later zijn er bakkerijen in Oeganda en in Kenia en is Marleen ook met haar man meerdere keren naar het Afrikaanse continent gegaan. In het voorjaar gingen zij voor het laatst heen, vlak voor de wereldwijde coronacrisis uitbrak en ook het openbare leven in Afrika heeft platgelegd.

Quote

"Toen ik die vrouw tegenkwam en haar verhaal hoorde was voor mij de cirkel rond"

'ridder' marleen pater uit avenhorn

"De mensen zitten daar in Oeganda nu ook in quarantaine en mogen dus hun huizen niet uit. Dat betekent dat de bakkers van microfinance bakkerijen ook werkloos thuizitten en geen inkomen hebben. Wij willen er voor zorgen dat zij evengoed een salaris kunnen ontvangen en vragen daarom om donaties. Hun salaris bedraagt ongeveer tien euro per week."

Bij de laatste reis van Marleen naar Oeganda kwam zij een vrouw tegen die haar net zo raakte de vrouw die zij op televisie zag. "Toen was voor mij de cirkel rond", zegt Marleen. 

Dit betekent echter niet dat Marleen het vanaf nu rustiger aan gaat doen. Sterker nog, ze is al weer bezig met een nieuw project waarbij de opbrengsten ten behoeve komen aan de bakkerijen in Afrika: een kringloopwinkel. "We hopen dat deze eind juni open kan gaan."

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Vandaag werd voor Marleen een dag om nooit meer te vergeten.  Burgemeester Jan Franx belde haar vanmorgen op om te zeggen dat zij benoemd is tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. "Het is een waarachtige eer om te dit te krijgen", vertelt Marleen. "Iemand die bij ons werkt heeft het aangevraagd vertelde mij dat zij een jaar bezig is geweest om dit voor elkaar te krijgen."

De man van Marleen en hun kinderen waren thuis op het moment dat ze gebeld werd door burgemeester Franx. "Ook heb ik ontzettend veel telefoontjes gekregen en een hoop kaarten en bloemen. Ik werd helemaal verlegen van alle lovende woorden die ik vandaag gehoord heb."

Door de maatregelen rondom het coronavirus was het niet mogelijk voor de burgemeester om het bijbehorende lintje bij Marleen op te spelden. Er wordt na de coronacrisis gekeken naar een moment waarbij het wel kan.

"We hebben nu gewoon twee keer feest", aldus Marleen. "We hadden een fles champagne voor de poort staan. Die staat nu koud en gaan we vanavond ontkurken. En als ik het echte lintje heb gekregen dan gaan we met z'n allen uit eten om het te vieren."

In de onderstaande video kun je zien hoe burgemeester Jan Franx van de gemeente Koggenland vanmorgen het heuglijke nieuws aan Marleen mocht vertellen. 

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier