West-Friesland

NL
V

Hoornse modeontwerper Sepehr Maghsoudi Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

24 april 2020, 17.26 uur · Aangepast 24 april 2020, 18.31 uur
Door Isabel Broersen · Foto: NH Nieuws

HOORN - Een totale verrassing vandaag voor modeontwerper Sepehr Maghsoudi (37). Terwijl hij op de stoep voor zijn modehuis in Hoorn vertelt over zijn collectie belt burgemeester Jan Nieuwenburg op. Sprakeloos neemt Maghsoudi de telefoon aan en dan hoort hij dat hij benoemd is tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. 

Modeontwerper Sepehr Maghsoudi vertelde vanmorgen over zijn winkel, die helemaal in Koningsdagsferen is. Hij had een oranje loper uitgerold in de Muntstraat en de poppen in de etalage waren omgetoverd tot de koninklijke familie.

Maar het interview over Koningsdag kreeg een andere wending voor Maghsoudi. "Sepehr, ik heb een bijzonder telefoontje, ik denk dat 'ie voor jou is", onderbreekt zijn vriendin Simone Bommeljé. Zonder iets te zeggen neemt hij de telefoon aan en luistert. 

"Sepehr, je spreekt met Jan Nieuwenburg, burgemeester van de gemeente Hoorn." Meteen straalt het gezicht van Maghsoudi. "Ik heb een bijzondere mededeling voor je en dat is dat het Zijne Majesteit de Koning behaagd heeft je te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau."

De modeontwerper schreeuwt het uit van blijdschap. "Wow! Dat meen je niet! Wauw, dat is fantastisch", zegt hij. "Dit is het beste nieuws dat ik ooit heb gehad, ik krijg tranen in m'n ogen."

Tekst loopt door onder de video

Modeontwerper Sepehr Maghsoudi verrast met lintje - NH Nieuws

Sepehr krijgt het lintje vanwege zijn verdiensten in de modewereld. De Horinees kwam als twaalfjarige jongen met zijn ouders vanuit Iran naar Nederland. In Hoorn maakte hij op zijn zolderkamer zijn eerste collectie en die werd meteen verkocht in Parijs.

Hij heeft internationaal naam gemaakt; zijn ontwerpen verschijnen op de Fashion Week in Parijs, wat altijd een ultieme droom was voor Maghsoudi. Maar een verhuizing naar een modestad als Parijs of Milaan, dat ziet hij niet zitten. "Hier in Hoorn is het rustig en kan ik goed werken aan mijn collecties."

'Bijzonder eervol'

Daarover klinkt een trotse burgemeester door de telefoon. "Je bent creatief, deskundig en je doet heel veel internationaal. De jonge talenten die je begeleidt, dat is echt heel bewonderenswaardig en we vinden het bijzonder eervol om jou daarvoor voorgedragen te kunnen hebben."

Quote

"Ik ben er helemaal stil van. Geweldig, dit betekent heel veel voor mij"

Sepehr Maghsoudi, modeontwerper

Die woorden maken Maghsoudi emotioneel, hij staart naar de grond en knikt. "Ik ben er helemaal stil van. Geweldig, dit betekent heel veel voor mij."

De lintjesceremonie houdt hij nog tegoed. Dit gaat vanwege de coronacrisis niet door. Maar zijn familie heeft daar iets op bedacht. Na het belletje komen zijn ouders aanlopen met een 'tijdelijk' lintje. 's Werelds allerliefste, staat erop.

"Wij vinden het echt goed en we waarderen het echt enorm", vertelt zijn vader Bahrim Maghsoudi. "We zijn heel trots dat hij dit allemaal bereikt heeft in die jaren."

Geheim houden

Blijdschap straalt ook af van zijn vriendin Simone Bommeljé, met daarbij een vleug van verademing. "Oh wat een opluchting zeg, ik heb het echt anderhalfjaar vol moeten houden nadat de burgemeester mij benaderde", zegt Bommeljé enthousiast. "Ik vond het heel moeilijk om het geheim te houden, maar het is gelukt! Hij was totaal verrast!"

Maar erop proosten met een stuk taart zit er voor Maghsoudi zelf nog niet in. "Ik doe voor het eerst sinds tien jaar weer mee aan de rammadan", vertelt hij. "Maar dat komt vanavond wel." Bommeljé heeft ervoor gezorgd dat vrienden en familie vandaag om beurten langskomen om de 'Ridder' te feliciteren. 

Wat is het verschil tussen Lid, Ridder of Officier in de Orde van Oranje-Nassau?

In welke riddergraad iemand wordt benoemd hangt af van de uitstraling en de betekenis van de maatschappelijke verdiensten. Een voorbeeld: beperken de maatschappelijke verdiensten zich tot de gemeentegrens, dan wordt meestal de graad Lid toegekend. Hebben de verdiensten een meer regionale of landelijke uitstraling, dan wordt vaak de graad Ridder toegekend. Bij landelijke of internationale verdiensten is de graad Officier meestal passend. Bron: Lintjes.nl