Start van hoofdcontent

NIEUWESLUIS

nl

Groen licht voor arbeidsmigranten in voormalig Joods Werkdorp

23 april 2020, 22.23 uur · Door Jurgen van den Bos

NIEUWESLUIS - Er mag gebouwd worden voor arbeidsmigranten op het terrein van het voormalige Joods Werkdorp in Nieuwesluis. De gemeenteraad van Hollands Kroon heeft er vanavond mee ingestemd het plan van projectontwikkelaar en terreineigenaar Joep Karel uit Bergen verder uit te werken.

Foto: Opnieuw zorgen over plannen huisvesting arbeidsmigranten bij Joods Werkdorp bij Slootdorp - NH Nieuws / Matthijs Gemmink

Op het terrein van het voormalige Joods Werkdorp moeten zeven barak-achtige gebouwen voor de huisvesting van de arbeidsmigranten verrijzen. Karel ziet af van het huisvesten van seizoensarbeiders in het historische hoofdgebouw, na vele emotionele bezwaren uit de gemeente.

Projectontwikkelaar Karel slaakt een zucht van verlichting na het besluit van de gemeenteraad: "Ik ben ontzettend verheugd. Na twaalf jaar kan ik eindelijk waarmaken waar ik in geloof, "vertelt hij aan NH Nieuws. "Ik ben blij dat ook raadsleden het belang inzien van het behoud van de historie en de huisvesting van arbeidsmigranten."

Karel is al jaren bezig om het Rijksmonument te behouden in overleg met de Stichting Aankoop Joods Werkdorp. Dat overleg is stukgelopen. De eigenaar van het pand vindt het desondanks van het grootste belang om het verhaal van het Joods Werkdorp blijvend te vertellen. Dat zal gebeuren in samenspraak met joodse instanties.

Omwonenden zijn fel tegen de komst van grote aantallen arbeidsmigranten in het Joods Werkdorp. "Ook 160 is te veel voor een kleine gemeenschap waar geen voorzieningen zijn. Ook de verkeersdruk zal toenemen," zei buurman Peter van Unen eerder deze week. Joep Karel belooft de omwonenden nauw te betrekken bij de uitwerking van de plannen

De gemeente Hollands Kroon is dringend op zoek naar opvang voor seizoensarbeiders. Op korte termijn zijn zo'n 1.500 slaapplekken nodig en op langere termijn 3.500, zo heeft de gemeente berekend.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003

✉️ of tip ons met jouw nieuws via het tipformulier
👥 Word lid van de Facebookgroep Nieuws uit de Noordkop en Texel en krijg updates in je tijdlijn