Ga naar Content

Studenten zoeken naar manieren om ouderen college te blijven geven

ALKMAAR - Op tientallen locaties in Noord-Holland geeft Oud Gedaan Jong Geleerd normaal gesproken colleges aan ouderen. Door de coronacrisis ligt dit plat, juist nu ouderen wel wat afleiding en uitdaging kunnen gebruiken. De organisatie zoekt naar alternatieven.

Foto: Mila van Egmond/Marcel Krijgsman

Oud Gedaan Jong Geleerd wil ouderen cognitief uitdagen, vertelt operationeel manager Lisette de Groot. Het werkt als volgt: studenten die zich hebben aangemeld bereiden een serie colleges over hun vakgebied voor, waarna ze vier weken lang een keer per week voor dezelfde groep senioren staan en hun kennis overdragen. 

Ook Lisette is er op deze manier ingerold. Nadat ze colleges over haar vakgebied antropologie had gegeven, werd ze coördinator voor Noord-Holland. Inmiddels valt het hele land onder haar verantwoordelijkheid. 

Online colleges

Op dit moment is het onmogelijk om de ouderen te bezoeken voor colleges. "We bieden nu online colleges aan", zegt De Groot. "We zoeken naar een moment dat het mogelijk is om via een livestream colleges te geven. Op dit moment is de druk op het personeel groot en het kost tijd om een livestream aan te zetten."

De online colleges zijn laagdrempeliger omdat ze op ieder moment te volgen zijn. In deze colleges geeft de student het college aan De Groot, wat ervoor zorgt dat er nog wel interactie is. "Zo kunnen ze tenminste nog meeluisteren naar een goed gesprek."

Foto: Oud Geleerd Jong Gedaan

Gesprekken zijn belangrijk tijdens de colleges, blijkt als De Groot vertelt over de periode dat zij colleges antropologie gaf. Tijdens de colleges worden de ouderen op verschillende manieren uitgedaagd. Door niet alleen kennisvragen te stellen, maar ook in te haken op ervaring kan iedereen meedoen. De uitdaging voor de student is om een college voor te bereiden dat door iedereen te volgen is, maar ook uitdagend is voor ouderen die dat aankunnen.

Dementie

In verpleeghuizen wonen veel verschillende mensen bij elkaar. "Je kiest niet bij wie je komt te zitten", zegt De Groot. Waar de één hoogopgeleid is, heeft de ander een leven als huisvrouw achter de rug. Daarnaast lijden sommige ouderen aan dementie.

Al wil dit niet zeggen dat ze het college niet meekrijgen, blijkt uit een anekdote van De Groot: "Een man bezocht ieder college. Zijn spraakvermogen was aangetast waardoor hij alleen ja, nee, goed en oké kon zeggen. Ik wist niet zo goed wat deze meneer meekreeg. Aan het eind van het college wenkte hij mij en bleek dat hij van ieder college de samenvatting in een boek bewaarde en dat hij deze nog regelmatig doorlas."

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier