Ga naar Content

Duurzame energie in Amsterdam: meer windturbines en collectoren op grote daken

AMSTERDAM -  Het begin is er, maar als Nederland in 2030 35 TWh duurzame energie wil opwekken, moet er nog veel gebeuren. Maar waar moeten al die windmolens en zonnepanelen komen? In haar recentste rapport doet de 'energieregio Noord-Holland Zuid' suggesties. Hieronder lees je wat er in Amsterdam moet gebeuren als de stad haar ambities wil waarmaken. 

Foto: Goolge Streetview

Op termijn wil Amsterdam klimaatneutraal worden, maar zover is het in 2030 nog niet. Wel kan de stad in dat jaar 663 GWh opwekken. Iets meer dan de helft daarvan (380 GWh) zal uit zonkracht worden gewonnen, de rest uit windkracht. Ter vergelijking: gemiddeld genomen gebruiken 250 huishoudens 1 GWh per jaar.

Ook Amsterdam denkt over tien jaar een groot deel van de duurzame energie uit zonnecollectoren op grote daken te halen. Die zijn in 2030 goed voor zo'n 330 GWh, de rest van de zonne-energie wordt gewonnen met collectoren op kleine daken, op geluidsschermen en boven parkeerplaatsen.

Voor de 127 GWh extra windenergie die in 2030 moet worden opgewekt, heeft de stad zeven gebieden op het oog. 

  • Havengebied: het grondgebied van het Havenbedrijf Amsterdam, Sloterdijk-West en de Brettenzone
  • Noorder IJ-plas en havengebied stadsdeel Noord
  • Ten noorden van de A10-Noord, tussen de snelweg en de hoogspanningsmasten
  • Gebied langs Amsterdam-Rijnkanaal, langs de A10-Zuid, maar ook in het IJmeer (op afstand van IJburg)
  • Gebied langs Amsterdam-Rijnkanaal, knooppunt Diemen, Diemerbos, ten zuiden van de Gaasperplas, de Gaasperplas zelf en het Gaasperpark
  • Amstel III en omgeving: gebied ten oosten van A2 
  • Amsterdam-Zuid: gebied tussen A10, A2 en de Amstel

Als het de gemeente niet lukt om in die gebieden de ambitie te realiseren, heeft het nog enkele gebieden achter de hand. Voor een volledig overzicht verwijzen we je naar de zogeheten Regionale Energiestrategie (RES).

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook