Ga naar Content
West-Friesland

West-Friese stalletjes brengen boer en burger weer dichter bij elkaar: "Verse producten zijn veel lekkerder"

23 april 2020, 07.00 uur
Door: Redactie · Foto: NH Nieuws

DE WEERE - De stalletjes bij tuinders en boeren aan de weg in West-Friesland zijn tijdens de coronacrisis enorm in populariteit gestegen, maar verdienen ook na de crisis een plek in de maatschappij. 

Meer mensen gaan erop uit langs de stalletjes om verse producten rechtstreeks bij de teler te halen. Trude Buysman van LTO West-Friesland vindt het een positieve ontwikkeling. "We zijn eigenlijk door de grootschalige productie de consument vergeten mee te nemen in het verhaal. Nu krijgen we weer meer verbinding tussen consument en tuinders."

Er komt meer reuring op het platteland, zo vertelt Buysman. "Je ziet hoe het reilt en zeilt en mensen proeven de verse producten, want die zijn veel lekkerder."

Tekst loopt door onder video

De verkoopstalletjes zijn een succes sinds de coronacrisis. - NH Nieuws

Buysman laat weten dat er in Gelderland en Overijssel al initiatieven zijn om boer en burger dichter bij elkaar te brengen. Middels een digitaal platform weten inwoners de lokale telers beter te vinden.

In West-Friesland gaat de ontwikkeling in de stalletjesverkoop ook steeds verder. De Facebookpagina 'West-Friese Verkoopstalletjes Langs De Weg' heeft een groot aandeel in de populariteit van de stalletjes. Zo weet je precies hoe je met een gevulde kofferbak of fietstas weer naar huis gaat.

"In oostelijk West-Friesland zijn nu fietsroutes langs de stalletjes"

Trude Buysman, LTO West-Friesland.

Volgens Buysman is het mogelijk dat veel mensen erop uit trekken naar de stalletjes omdat de horeca nu dicht is. Daar kun je immers niet meer naartoe fietsen en een rondje stalletjes is een ander leuk doel. "In oostelijk West-Friesland zijn nu fietsroutes langs de stalletjes", aldus Buysman. "Die gaan ook langs particulieren die iets aan huis verkopen, zo is er een heel divers aanbod."

Veel nieuwe mensen

Melkveehouders Daan en Denise Koopman uit De Weere zien ook dat mensen hun kaasboerderij beter weten te vinden. Daan Koopman: "Het is zeker drukker. In de eerste week hadden we ook het idee dat er gehamsterd werd. Mensen kochten veel en grote stukken kaas. Maar we zien ook veel nieuwe mensen."

Ze waren al wat gewend door de kaaswinkel bij hun boerderij. Maar juist door de wegverkoop ontdekken mensen nu ook hun boerderijwinkel. Wat Koopman betreft zit er zeker een toekomst in. "Ik denk wel dat de consument en burger wat bewuster weer naar de dingen kijken, en ook naar het lokaal proces en dan zou een stalletje aan de weg zeker een goed uitgangspunt zijn."

Tekst loopt door onder de video

Matthijs Post juicht de verkoopstalletjes toe - NH Nieuws

Matthijs Post heeft met zijn bedrijf ProeVkantoor het doel om boer en burger met elkaar te verbinden. Hij is expert in het lokaal verkopen van streekproducten. "Ik kan het alleen maar toejuichen, want voor ondernemers is het nu de export stagneert dé manier om hun producten te verkopen", aldus Post. 

Het succes schuilt in de betrokkenheid en de prijs. "Je kunt een rondje door West-Friesland maken, komt in aanraking met verse producten. Maar je voelt het ook in de portemonnee, want veel producten langs de weg zijn veel goedkoper dan in de supermarkt."

"Alles is nu gezaaid en in de grond. Er komt straks een overvloed aan producten aan."

Matthijs Post, proevkantoor.

Toch zullen de stalletjes geen 'core business' worden volgens Matthijs. Hij vindt het allereerst belangrijk dat de export zo snel mogelijk weer gaat draaien. "Alles is nu gezaaid en in de grond. Er komt straks een overvloed aan producten aan", zegt hij.

Met ProeVkantoor heeft Matthijs de afgelopen vijf jaar een netwerk opgebouwd van lokale telers. In die samenwerking ligt volgens hem ook de sleutel tot het blijvende succes van de stalletjes. 

Zo kan melkveehouder Koopman uit De Weere zijn kaas ook verkopen bij een andere teler - en andersom. Dat is precies een werkwijze die Koopman al hanteert en hij is al bezig met meer plannen. "We gaan kijken hoe de verkoop gaat en misschien komen we dan ook met de mogelijkheid om te gaan pinnen", aldus Koopman. 

Boer en burger

Volgens Trude Buysman ligt de verantwoordelijkheid voor het blijvende succes van de stalletjes bij boer en burger. "Je bent alletwee een partij en moeten het samen goed doen. De tuinders moeten zorgen dat ze een goed product neerleggen en consument moet netjes betalen. En als we dat doen, dan denk ik dat we nog heel lang stalletjes hebben."

Lees ook

Het postcoronatijdperk: zo ziet de wereld er straks uit volgens een futuroloog, een econoom en een wethouder

De coronacrisis heeft de wereld nu al maanden in zijn greep en ook de komende tijd zal het virus ons leven beheersen. Wat leren we van zo'n periode en wat nemen we mee uit de crisis naar het post-coronatijdperk? NH Nieuws legde de vraag voor aan futuroloog, een econoom en een wethouder.

Klik op de foto om hun verhaal te lezen.