Ga naar Content
Amstelland

Liesbeth (65) geniet van vliegtuigloos tijdperk op haar paard: "Het is hier nog nooit zo stil geweest"

23 april 2020, 07.00 uur
Door: Jasper Leegwater & Edgard Capriles · Foto:

AALSMEER - Sinds de coronamaatregelen is luchthaven Schiphol grotendeels lamgelegd. Voor de sector en iedereen die economische baat bij het vliegveld heeft, is dat een harde klap. Maar voor omwonenden is het een rustmoment dat zij nog niet eerder hebben ervaren. 

Liesbeth Elfresy woont in Aalsmeer en weet dus hoe het is om in de herrie te leven. In deze tijden van sociale afstand kan ze nog wel met haar trouwe paard Walter op pad. Dat doet ze dan ook meerdere keren per week. Wat het extra prettig maakt is dat er nu even geen vliegtuigen over het Amsterdamse Bos razen. "Toen er nog zoveel vliegtuigen vlogen, met name over de Buitenveldertbaan, konden we de vliegtuigen bijna aanraken en is het niet echt prettig rijden. Het is ontzettend lawaaierig dan." Een enorm contrast met de rust in de lucht van de afgelopen weken. 

Tekst loopt door onder video

Ongekende stilte rondom Schiphol - NH Nieuws

Keerzijde

Wie een stap verder denkt, weet dat de rust ook een keerzijde heeft. Ook Liesbeth realiseert zich dat duizenden banen op de tocht staan door de enorme afname van vluchten van en naar Amsterdam. "Ik ken diverse mensen die hierdoor hun baan kwijt zijn, onder andere onze aanstaande schoonzoon. (...) Voor alle mensen die daarmee te maken hebben, dat vind ik verschrikkelijk. Voor hun hoop ik zeker dat het gauw weer aantrekt." 

Dat Schiphol langzaamaan weer zal groeien en dat de stilte tijdelijk is, moge duidelijk zijn. De luchthaven verwacht wel dat het lang zal duren voordat het aantal vluchten terug is op het niveau van voor de corona-uitbraak.

Liesbeth weet ook dat deze rust slechts tijdelijk zal zijn. "We krijgen het lawaai zeker weer terug, daar zal weinig aan te doen zijn."

Het postcoronatijdperk: zo ziet de wereld er straks uit volgens een futuroloog, een econoom en een wethouder

De coronacrisis heeft de wereld nu al maanden in zijn greep en ook de komende tijd zal het virus ons leven beheersen. Wat leren we van zo'n periode en wat nemen we mee uit de crisis naar het post-coronatijdperk? NH Nieuws legde de vraag voor aan futuroloog, een econoom en een wethouder.

Klik op de foto om hun verhaal te lezen.