Ga naar Content

Aline nodigt mensen uit in haar virtuele huiskamer: "Even over iets anders hebben"

ZWAAG - Aline Broersen en haar dochter Juliet willen met de Hartelijke Huiskamer in een huiskamersetting een luisterend oor bieden. Nu zij vanwege corona niemand mogen verwelkomen, doen zij dit gewoon online.

Team de Hartelijke Huiskamer - Foto: Foto: Aline Broersen

Het vormt een bijzonder contrast met de omgeving van de oude Veiling; op het industrieterrein in Zwaag zit de Hartelijke Huiskamer. "Het is een knusse plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, herkenning en erkenning vinden", vertelt initiatiefneemster Aline Broersen." Wekelijks organiseert zij ontmoetingen rondom een bepaald thema. "Ik wilde het gevoel van een avondje uit organiseren, maar wel met een bepaalde diepgang."

Online huiskamer

Nu dit niet meer mogelijk is vanwege coronamaatregelen, besloten moeder en dochter dit voort te zetten via internet. "Ik nodig voor elk huiskamergesprek twee gasten uit. Mijn vaste tafeldame is coach Ingrid Veling en mijn dochter doet de technische kant." Aline Broersen is zelf gespreksleider en samen met de gasten en de tafeldame zitten zij aan tafel. Via Zoom kunnen geïnteresseerden inbellen om mee te praten of vragen te stellen. "De interactie met de mensen die inbellen is heel leuk. Soms vinden ze het spannend om het gesprek in te gaan, maar wij vinden het juist leuk als mensen meepraten." 

"Ik vind het fijn om even over iets anders dan corona te praten"

Aline broersen - initiatiefnemer hartelijek huiskamer

De thema's die behandeld worden zijn uiteenlopend; van eetstoornissen tot topsport en van eenzaamheid tot onderwijs. In deze tijd komt het gesprek vaak op het onderwerp corona. Dat mag, maar niet te lang. "Dat laat ik ongeveer vijf minuten toe en dan gaan we weer terug naar het onderwerp. Ik vind het fijn om het juist in deze tijd even met elkaar over iets anders te hebben," vertelt Aline Broersen.

Vanmiddag om 15:00 uur gaat het huiskamergesprek over het thema 'Ondernemersschap'. Te gast is Hannie van Lent van Startwijzer - zij begeleidt o.a. startende ondernemers. De tweede gast is Rob van Loon van Events Holland. Hij was eigenaar van een groot bedrijf dat evenementen en groepsreizen organiseerde. Van Loon moest nog geen twee weken geleden zijn eigen faillissement aanvragen vanwege de coronacrisis. "Ik denk dat veel mensen in hun verhaal geïnteresseerd zijn en ik ben vereerd dat ze willen aanschuiven", vertelt Broersen verheugd.

"Ik hoop in het gesprek mee te geven dat het belangrijk is het vertrouwen in jezelf te houden"

Rob van loon - gast in het huiskamergesprek

Rob van Loon schuift vanmiddag aan in het huiskamergesprek omdat hij hoopt met wat hij heeft meegemaakt anderen in het gesprek te kunnen inspireren. "Na mijn faillissement ga ik door een hele heftige tijd en ik hoop te kunnen laten zien aan andere ondernemers dat het belangrijk is om het vertrouwen te houden in de toekomst, maar vooral ook in jezelf."

Bij Rob lukt dat redelijk. "Het is kortgeleden en het besef begint nu langzaam in te dalen, maar ik wil met een rechte rug doorgaan." Dat is niet altijd makkelijk. Hij moest zijn personeel ontslaan via Skype en zit nu nog met de curator om tafel om te kijken wat de mogelijkheden voor de toekomst zijn. Zijn vertrouwen haalt hij uit zijn omgeving. "Er zijn zoveel vrienden en relaties die in mij blijven geloven. Dat helpt."

Wil je meepraten? Om 15:00 uur gaat hier het huiskamergesprek van start.

Hier kun je de eerdere huiskamergesprekken terugkijken.

Lees ook