Start van hoofdcontent

West-Friesland

NL
V

Niet voor alle festivalorganisatoren al duidelijkheid: "De onzekerheid raakt je"

22 april 2020, 12.00 uur · Aangepast 22 april 2020, 14.23 uur · Door Redactie

WEST-FRIESLAND - Festivals en evenementen worden afgelast tot 1 september, dat liet premier Rutte gisteravond definitief weten. Voor veel festivalorganisatoren is die duidelijkheid fijn, maar wat als je festival begin september plaats vindt?

Zomerpop - NH Nieuws

Festival Zomerpop in Hoogwoud staat dit jaar op de agenda voor 4 en 5 september en valt daarmee buiten de gestelde termijn. Organisator Wouter Maas hield al rekening met dit bericht, maar dat betekent wel dat de onzekerheid aan blijft. "Wij moeten nu een festival organiseren zonder te weten aan welke protocollen we ons tegen die tijd moeten houden. Wordt dat een ‘anderhalvemeterfestival’? Hoe gaat dat er uitzien? Die regel is voor ons moeilijk te waarborgen."

Quote

"De onzekerheid raakt je. Het is echt lastig"

Wouter maas - organisator zomerpop

De organisatie van het festival is net zoals andere jaren al in volle gang, maar de beleving is toch anders. "Normaal gesproken heb je vooral heel veel zin in de organisatie, maar nu de rem er op zit heb je daar toch een ander gevoel bij. Die onzekerheid raakt je. Het is echt lastig."

Gevolgen onduidelijk

Wanneer je festival op last van de overheid afgelast wordt, dan vervallen je lopende contracten. Maar Zomerpop valt daar net buiten. Wanneer het festival zelf de stekker er uit trekt draaien zij zelf op voor de kosten. Dat maakt het maken van een besluit moeilijk: "Wij hebben gisteravond overlegd en besloten dat wij gewoon doorgaan met de organisatie van een normaal festival. Mochten daar maatregelen bij komen tegen die tijd dan moeten wij ons daar op aanpassen. De komende weken worden cruciaal; wij willen besluiten kunnen nemen", aldus Wouter Maas.

Quote

"In het gunstigste geval zijn wij het eerste festival van het jaar"

wouter maas - organisator zomerpop

Voor Maas is het moeilijk om nu vooruit te kijken, maar hij blijft positief. "We zouden zomaar het eerste festival van het jaar kunnen zijn! Dat is het mooiste scenario, niet alleen voor ons, maar ook voor al onze leveranciers, de artiesten en boekingskantoren."

Tekst loopt door onder de afbeelding

Voor festivalorganisator Rob van der Molen stonden er in het laatste weekend van augustus twee festivals op de agenda: het Hoornse festival Outdoor Stereo en Hoorn Zingt Hollands. Dit betekent dat zij juist wel binnen de termijn van 1 september vallen en beide festivals niet doorgaan.

Voor de festivalorganisator komt het nieuws tijdens de persconferentie niet als een verrassing, maar dat maakt het niet minder vervelend. "Ons festivalhart is gebroken." Dat het festival net aan binnen de termijn valt, vindt Van der Molen geen extra strop. "Het is fijn dat wij duidelijkheid hebben, dan kun je daar naar handelen. Met een festival begin september weet je nog steeds niet waar je aan toe bent. Ze hadden eigenlijk alle festivals voor de rest van het jaar moeten cancelen", vindt Van der Molen.

Quote

"Ik denk dat we er bovenop komen, maar het is nu nog heel vers"

Rob van der molen - organisator outdoor stereo

De bezoekers die al kaarten gekocht hebben voor een van de twee festivals wordt gevraagd bericht van de organisatie af te wachten. "Wij gaan nu eerst in gesprek met alle betrokken partijen om de financiële mogelijkheden in kaart te brengen", aldus Rob van der Molen. Wat de gevolgen van dit besluit zijn kan de festivalorganisator nog niet inschatten "We hebben er al een half jaar voorbereidingen opzitten, die kosten ben je sowieso kwijt." Hij hoopt op coulance bij de betrokken partners. "Ik denk dat we er wel bovenop komen, maar het is nu nog heel vers."

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier