Ga naar Content

Horeca-ondernemers boos en lamgeslagen: "De hele economie gaat eraan"

ALKMAAR - Boos, teleurgesteld, verdrietig en lamgeslagen. Dat zijn de eerste reacties van Alkmaarse horeca-ondernemers op het kabinetsbesluit de maatregelen tot zeker 20 mei te verlengen. De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vreest dat veel horecabedrijven zullen omvallen. 

Foto: commons.wikimedia/MichielverbeekNL

Miriam Geerlings, regiomanager Koninklijke Horeca Nederland (KHN): "De landelijke cijfers tonen aan dat 10 procent van de horeca-ondernemers het momenteel heel erg moeilijk heeft. Een kwart redt het tot eind mei en dertig procent houdt het nog twee tot drie maanden vol. Slechts 35 procent kan het hoofd op de langere termijn boven water houden. Deze cijfers kun je regionaal doortrekken."

KHN pleit daarom voor een extra steunpakket voor ondernemers, omdat de huidige NOW-regeling de schade niet dekt. "Er moet meer financiële steun komen, dus lobbyen wij op dit moment voor iedereen - van café tot vijfsterrenrestaurant."

Verloren hoop

Karin Hiemstra, voorzitter KHN afdeling Alkmaar en eigenaar van restaurant de Fransman, is teleurgesteld, maar ook verbaasd over de verlenging: "We hadden gehoopt op een versoepeling na Pasen. Dat we zo zoetjesaan onder restricties, bijvoorbeeld met timeslots, wel weer open mochten. Het gaat wel erg ver allemaal."

"Wat is 4000 euro nu voor een grote zaak? Dat is geen hulp. Dat is een fooi."

Karin Hiemstra

Restaurant de Fransman bezorgt tijdelijk thuis en ontvangt lokaal veel steun, maar bij een aantal horeca-ondernemers staat het water aan de lippen."In de regio Alkmaar bestaat een fijne groep ondernemers die met elkaar meedenkt en elkaar wil helpen. Maar een grote groep gezonde Nederlanders wordt nu zwaar getroffen. Het is heel erg voor de zieken en de zwakkeren onder ons en die moeten we ook beschermen, maar de hele economie gaat er zo aan. "

Lees ook

Kwijtschelding

Volgens Hiemstra is een tweede steunpakket voor de horeca daarom essentieel. "Er ontstaat steeds meer boosheid bij ondernemers. Met de huidige steun vanuit de overheid redden we het niet. Wat is 4000 euro nu voor een grote zaak? Dat is geen hulp. Dat is een fooi."

Ook het kwijtschelden van belastingen zou volgens Hiemstra een goede tegemoetkoming zijn. "Als we belastingen gaan uitstellen, zitten we ook volgend jaar weer met problemen. We moeten gaan kijken hoe veerkrachtig we zijn."

"De angst voor onwetendheid over het virus voert nu de boventoon."

ROB NIELE

Lees ook

Maatschappelijke druk

Rob Niele, voorzitter van Ondernemend Alkmaar ziet de toekomst somber in. Hij heeft geen vertrouwen in een snel herstel. "Het wordt buitengewoon spannend voor ondernemers. Ik had wel iets meer van de persconferentie verwacht. Dit straalt zo'n voorzichtig herstel uit - dat houden ondernemers niet vol."

Niele hoopt dat dat de verlenging onder maatschappelijke druk wordt ingekort. "Dit ligt niet aan de angst van mensen. De angst voor onwetendheid over het virus voert nu de boventoon." Ook hij verwacht dat zonder extra financiële steunmaatregelen vanuit de overheid, veel ondernemers de stekker eruit moeten trekken. 

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier

Lees ook