Ga naar Content
IJmond

Ein-de-lijk rustig op de wegen in de IJmond, maar voor hoe lang?

23 april 2020, 07.00 uur
Door: Redactie · Foto: HFV Photo Services

Wie met enige regelmaat door de Velsertunnel moet, is het gewend: stilstaan in de file. Er hoeft maar iets te gebeuren en de hele IJmond loopt vast. Maar nu, in tijden van corona, is alles anders. Hoe kunnen we dat volhouden?

21 januari, 7.00 uur 's ochtends. Van corona heeft nog bijna niemand gehoord. In de IJmond is het een ochtendspits als zo vaak. Na een storing in de Velsertunnel kan het verkeer geen kant op. Aanvoerwegen, sluiproutes en andere snelwegen lopen dicht. Bussen en taxi's staan vast, de pont is stampvol en mensen komen te laat of zelfs helemaal niet op hun werk.

Een paar uur later, als alles weer rijdt, gebeurt het opnieuw: wéér een storing in de Velsertunnel. Het hele circus begint van voor af aan en tot diep in de avond staat het verkeer stil. Ondernemers klagen de volgende dag tegenover NH Nieuws dat dit echt niet langer kan. De economische schade loopt flink in de papieren.

De N208 vanaf de fly-over bij Velserbroek vóór en tijdens corona

Foto: NH Nieuws

Maar nu is alles anders. Door de corona-maatregelen werken veel mensen thuis en zijn de wegen zo goed als leeg. Voor de Velsertunnel heeft al wekenlang geen serieuze file gestaan. 

De rust op de wegen in de IJmond is ook bij Rijkswaterstaat opgevallen. Uit cijfers blijkt dat het verkeer in onze regio tijdens de spitsuren zelfs bijna gehalveerd is. "Het is een stuk rustiger. We zien dat mensen zich heel goed aan die maatregelen lijken te houden", vertelt Viktor Beelen, verkeerskundige bij Rijkswaterstaat.

"Het is heel bijzonder", legt Beelen uit. "Je gaat echt jaren terug om weer op dat niveau te komen." 

"De miljarden vliegen je om de oren"

Ton van der scheer, ov ijmond

Al die files kosten de maatschappij bakken met geld. Volgens Ton van der Scheer, voorzitter van ondernemersvereniging OV IJmond, scheelt het miljarden euro's als werknemers of transporten niet langer vaststaan op knelpunten als de Velsertraverse of de N208. 

"Als je door zou rekenen wat dit ons allemaal kost, dan vliegen de miljarden je om de oren", zegt hij.

Tekst gaat door onder de video

Enorme afname verkeer in de IJmond - NH Nieuws

Van der Scheer heeft dan ook stille hoop dat we door het thuiswerken ook na de crisis niet meer elke dag in de file staan. "Als wij in staat zijn dit zo te organiseren dat de files niet meer terugkeren, dan is dat al de eerste winst", berekent Van der Scheer.

"We krijgen niet meer dezelfde wereld terug. Je hebt gezien dat je heel veel op afstand kan doen."

'Over de drempel heen'

Ook Astrid van den Haak, projectleider duurzame mobiliteit bij de Omgevingsdienst IJmond, denkt dat het thuiswerken een blijvertje is. "Ik denk dat de intelligente lockdown er voor heeft gezorgd dat we met een grote sprong over de drempel heen zijn gesprongen", zegt Van den Haak

"Het merendeel van de mensen zal het in het begin ontzettend spannend hebben gevonden, maar ik ben er van overtuigd dat de meesten er nu de voordelen van in zien."

Wat denk jij? Heb jij hoop dat het fileprobleem in de IJmond blijvend wordt opgelost door het thuiswerken? Of staan we allemaal straks weer in de file? Discussieer mee in onze Facebookgroep.

Toch is een filevrije IJmond nog allerminst zeker. Verkeerskundige Beelen van Rijkswaterstaat wijst erop dat de toekomst lastig te voorspellen is. "Het zal afhangen van welke maatrgelen er worden afgesproken en hoe lang die blijven duren."

Techport

Van der Scheer benadrukt wel dat deze economische zware periode naast het fileprobleem nog meer kansen kan bieden. Vooral in de technieksector is werk aan de winkel.

Omdat de regio vergrijst, moeten de komende periode volgens Van er Scheer vooral jongeren geënthousiasmeerd worden in de techniek aan de slag te gaan. Volgens de voorzitter van OV IJmond zijn veel bedrijven al bezig met het werken aan innovatieve oplossingen voor in de toekomst. 

Een aantal jaar geleden zijn bedrijven en overheden daarom het project 'Techport' gestart, waarin wordt samengewerkt met onderwijsinstellingen. "Maak het zichtbaar, maak het aantrekkelijk. Dat is iets waar deze tijd om vraagt."

Ook kansen voor ondernemers in de IJmond - NH Nieuws

Lees ook

Het postcoronatijdperk: zo ziet de wereld er straks uit volgens een futuroloog, een econoom en een wethouder

De coronacrisis heeft de wereld nu al maanden in zijn greep en ook de komende tijd zal het virus ons leven beheersen. Wat leren we van zo'n periode en wat nemen we mee uit de crisis naar het post-coronatijdperk? NH Nieuws legde de vraag voor aan futuroloog, een econoom en een wethouder.

Klik op de foto om hun verhaal te lezen.