Ga naar Content

KNVB: eerste lichtpuntje voor het amateurvoetbal

ZEIST Het eerste lichtpuntje voor het amateurvoetbal in Nederland. Zo omschrijft de KNVB de dinsdagavond door premier Mark Rutte aangekondigde stappen om de coronapandemie de baas te worden. Vanaf 29 april is het voor de jeugd weer toegestaan om georganiseerd en gecontroleerd te gaan sporten.

Foto: Pro Shots / Willem Vemes

Kinderen onder de twaalf jaar (ruim 300.000 KNVB-leden) mogen van de overheid weer voetballen, waarbij ze niet per se de 1,5 meter afstand hoeven aan te houden. Voor jeugd van twaalf tot en met achttien jaar (bijna 275.000 KNVB-leden) is dit ook toegestaan, mits zij wél op 1,5 meter afstand van elkaar blijven.

"Sport heeft een positieve invloed op de gezondheid van de jeugd en veel kinderen hebben de afgelopen weken te veel stil moeten zitten", oordeelt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB. "Daarnaast kunnen ze ook weer naar het spelplezier en de omgang met hun voetbalvriendjes en -vriendinnetjes uitkijken. We zijn daarom blij voor hen dat we kunnen gaan toewerken naar de heropening van de poorten van de verenigingen."

De clubs kunnen onder deskundige begeleiding voetbalactiviteiten voor de jeugd organiseren zoals trainingen en alternatieve voetbalvormen. Binnen de KNVB is een werkgroep bestaande uit verschillende disciplines al enige tijd bezig met de voorbereidingen. Competities starten echter niet voor het najaar en de kantines en kleedkamers blijven voorlopig nog dicht.

"Momenteel zijn we in overleg met de overheid over maatregelen om het voetbal ‘coronaproof’ te maken", zegt Van der Zee. "Het plan is dat het amateurvoetbal voorzichtig en gefaseerd weer op gang komt, waarbij we dus beginnen met de jeugd. Net als in het onderwijs. Gezondheid en veiligheid zijn en blijven altijd het uitgangspunt."

Van der Zee: "Wanneer welke vereniging de deuren heropent voor de jeugd, is afhankelijk van de betreffende gemeente en de club. Deze week heeft de KNVB contact met de VSG (Vereniging Sport en Gemeenten) en worden de verenigingen nader geïnformeerd."