Ga naar Content

Tweede horecazaak in Hoorn sluit deuren: "Laatste shotje genomen, nu is het klaar"

HOORN - De Hoornse horeca bevindt zich in zwaar weer: na het faillissement van Wijn & Spijshuis Vinck, ziet nu Café Shooterz op de Roode Steen zich genoodzaakt de deuren te sluiten. Binnen de anderhalvemetersamenleving ziet eigenaresse Samantha van Drie geen toekomst voor haar zaak. De tweede vestiging in Medemblik blijft wel open. 

Lege bar cafe Shooterz - Foto: Samantha van Drie

Het was een moeilijke keuze voor de 32-jarige eigenaresse, want zij was al vijftien jaar betrokken bij de zaak. "Op mijn zeventiende ben ik begonnen in de afwas en nu was ik sinds anderhalf jaar eigenaar. Het was mijn kindje."

Er was wel een financiële buffer, maar deze was niet groot genoeg. "Ik zag elke week mijn bankrekening slinken, er moest iets gebeuren", vertelt de eigenaresse van Shooterz.

Faillissement voorkomen

Het was voor haar kiezen tussen een mogelijk faillissement in de toekomst of nu afstand doen van een van de vestigingen. De zaak in Medemblik blijft wel geopend. "Het pand in Hoorn is lang en smal, binnen de anderhalvemetermaatregel zouden er maar dertien gasten naar binnen mogen. De zaak in Medemblik heeft een terras en dat biedt meer mogelijkheden voor de komende periode."

Dat zij door opgelegde maatregelen tot dit besluit moet komen, voelt bitter. "Ik heb begrip voor de maatregelen. Gezondheid gaat natuurlijk voor alles, maar het gaat nu ook ten koste van een heleboel voor mij."

"Er zijn signalen dat er snel nog een aantal sluitingen volgt"

Rob baltus-regiovoorzitter Horecabranchevereniging

Shooterz is de tweede zaak aan de Roode Steen die als gevolg van de coronacrisis moet sluiten. Twee weken geleden werd al het Hoornse Wijn & Spijshuis Vinck failliet verklaard.

Volgens Rob Baltus, regiovoorzitter Koninklijke Horeca Nederland, is dit niet te voorkomen. "Ik sta in contact met alle horecaondernemers in Hoorn en er zijn signalen dat er snel nog een aantal volgt."

Baltus vindt dit alarmerend en is van mening dat er een aanvullend steunpakket moet komen voor horecaondernemers. Hij zet zich met de Koninklijke Horeca Nederland in voor aanvullende maatregelen.

Laatste shotje

"We hebben de vraag neergelegd of de opbouw van vakantiedagen gestopt kan worden, het vakantiegeld later uitbetaald mag worden en of de pensioenpremies opgeschort kunnen worden."

Helaas wilden de FNV en CNV daar niets van weten, vertelt Baltus. Dat frustreert hem. "Er moet steun komen; als het vakantiegeld straks uitbetaald moet worden dan kan dat de laatste klap zijn voor weer een paar ondernemers."

Lees ook

Voor Café Shooters in Hoorn komen aanvullende steunmaatregelen helaas te laat. "Ik heb het gisteren aan het personeel verteld, we hebben een laatste shotje met elkaar genomen en de deur gesloten. We gaan nog heel veel herinneringen ophalen en foto's kijken. Het is een mooie tijd geweest. Ik moet het nog verwerken, maar ik voel veel steun van de mede-ondernemers. Zij hebben ook mijn voorraad overgenomen en staan voor mij klaar."