Ga naar Content

Basisscholen Alkmaar blij met besluit kabinet: "Belangrijk voor de kinderen en voor de rest van het gezin"

ALKMAAR -  Basisscholen in Alkmaar zijn blij dat ze vanaf 11 mei weer open mogen. Het besluit om na de meivakantie weer open te gaan, is volgens Helma van der Hoorn, bestuurder van Saks ( Samen Katholieke Scholen), erg positief. "Het is belangrijk dat de kinderen weer les krijgen en ook voor de rest van het gezin is het fijn dat er weer lucht komt." 

Foto: Adobe Stock

Het besluit om op 11 mei weer open te gaan is genomen op advies van het Outbreak Management Team.  Het risico voor de volksgezondheid is 'beheersbaar' en het zal niet leiden tot een verdere belasting op de zorg. Het idee is om de kinderen om en om, voor de helft van de tijd, naar school te laten gaan. 

Scenario's

Er liggen volgens Van der Hoorn van de stichting Saks verschillende scenario's klaar. "Je kunt de ene helft van de klas in de ochtend les geven en de andere helft 's middags. Maar je zou ook kunnen kiezen om de ene klas op maandag les te geven en de andere op dinsdag. Dat moeten we per school bekijken."

De stichting Saks bestaat uit veertien basisscholen in Alkmaar en Bergen. Volgens Van der Hoorn is het merendeel van de leerkrachten blij met dit besluit. "Natuurlijk is er ook angst bij een aantal van hen en wij proberen daar zo goed mogelijk mee om te gaan. Ik ben ook wel erg blij dat leerkrachten nu ook getest kunnen worden op het virus. Het wordt nu als vitaal beroep gezien. De bereidwilligheid onder de teams is erg groot om deze klus te klaren."

Verwerking

Als op 11 mei de scholen weer open gaan zal het volgens Van der Hoorn nog niet als vanouds gaan. Ze maakt zich niet druk over eventuele achterstanden die de kinderen hebben opgelopen. "Ik vind dat er vooral aandacht moet komen voor de verwerking. Ook bij kinderen zullen er angsten leven. Daar moet je eerst goed praten voordat je de boeken weer openslaat."

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier

Lees ook