Ga naar Content

Directeur Zaanse Schans: "Ik vind dit dramatisch maar begrijpelijk"

ZAANSTAD - Voor Maarten van der Meer, directeur van de Zaanse Schans, komt het nieuws dat de meeste coronamaatregelen verlengd worden niet onverwacht. "Het is dramatisch maar ik had er rekening mee gehouden dat de stilte op de Zaanse Schans nog wel even ging duren. Nog deze week gaan we met de ondernemers in gesprek over hoe we een anderhalve meter Zaanse Schans vorm gaan geven." 

Zaanse Schans in corona tijden - Foto: NHnieuws

De tijd van grote groepen op de Schans is definitief voorbij, denkt van der Meer. Mensen zullen achter elkaar over de paden van de ene naar de andere attractie moeten lopen met ruime onderlinge afstand, schetst de directeur van de Zaanse Schans.

Draagkrachtonderzoek

Volgens van der Meer moet er zo  snel mogelijk worden onderzocht hoeveel mensen tegelijkertijd het park kunnen bezoeken als dat helemaal is ingericht volgens de anderhalve meternorm. "We hebben de paden kortgeleden versmald, die waren enigszins uitgelopen. Nu zijn ze weer op de oorspronkelijke breedte en daar kun je echt niet meer naast elkaar lopen. Die breedte wordt ook gedicteerd door de bruggetjes, die zijn smal en die blijven smal, die zijn historisch."

Eénrichtingsverkeer

Duidelijk is wel dat de gezellige chaos op een drukke dag op de Zaanse Schans voorgoed verleden tijd is. Het bezoek zal ordelijk en gedisciplineerd en op anderhalve meter afstand van elkaar van molen naar molen moeten wandelen.  Volgens van der Meer is het onvermijdelijk om het publiek maar één kant op door het park te te laten lopen. De tijd van busladingen toeristen die in drommen door het park trekken is definitief voorbij aldus van der Meer.

Plan van aanpak

Van der Meer verwacht dat de ondernemers nog deze week bij elkaar zullen komen. Er moet een gezamenlijk plan van aanpak worden ingediend bij de Veiligheidsregio. Zonder dat plan mag er niets. Maar ook met dat plan is het nog maar de vraag of het parkeerterrein en de toiletten van de Zaanse Schans na 20 mei weer open kunnen.

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier