Ga naar Content
Noordkop & Texel

Bierbrouwerijen vinden zichzelf opnieuw uit: online proeverijen en bier op bestelling

23 april 2020, 07.00 uur
Door: Carina Gutker & Floris van der Woude · Foto: NH Nieuws

NOORDKOP - Waar het bier voor de coronacrisis rijkelijk vloeide in de horeca, is de vraag met de sluiting van de cafés compleet weggevallen. Bierbrouwerijen zitten niet bij de pakken neer en vinden zichzelf opnieuw uit, met online proeverijen en bier op bestelling. Daarmee gaat tegelijkertijd vaak een langgekoesterde wens in vervulling.

Zo hebben zowel de Texelse als de Helderse bierbrouwerij in recordtempo een webshop opgetuigd. "Door de coronacrisis is dat proces eigenlijk in een stroomversnelling terechtgekomen", vertelt Jordy van Nieuwkerk van de Texelse brouwerij.

Waar de bestelsite van de Texelse bierbrouwerij al helemaal in bedrijf is, is de webshop van de Helderse Jongens nog niet wijdverspreid. Dave Kleine van de Helderse Jongens: "Het is nu allemaal nog een beetje provisorisch opgezet, maar de shop kan al wel worden gebruikt."

Directe verkoop

En nóg een nieuwigheidje: Tesselaars kunnen hun eilandersbier door de coronacrisis nu afhalen bij de brouwerij, de Helderse bierbrouwers verkopen sinds kort op zaterdag de bieren die uit het assortiment gaan of waar iets van over, is rechtstreeks aan de consument.

"Het is leuk om nu direct contact te hebben met de vrienden van de brouwerij", zegt Kleine. "We hebben meer informeel contact met de afnemers. Ons biercafé is door de crisis dan wel dicht, maar we produceren tegelijkertijd veel meer bier omdat we meer tijd hebben."

Kleine zit niet bij de pakken neer door de crisis. Hij lijkt er zelfs sterker uit te komen:

Lees ook

De Texelse bierbrouwerij heeft ondertussen een eerste proefpakket opgestuurd naar België. "Het zou kunnen dat we nu bekender zijn dan ooit tevoren", vertelt Jordy van Nieuwkerk van de Texelse brouwerij. Voor mensen die níet op het eiland wonen maar wel graag een Texels biertje drinken en er meer over willen weten, verzonnen de brouwers iets anders: "Zo is het idee voor de online bierproeverij ontstaan."

Hele land door

Bijkomend voordeel is dat de Texelse bieren door de webshop nu overal kunnen worden bezorgd. Van Nieuwkerk: "Ons bier gaat echt het hele land door en dat is leuk om te zien."

Na de eerste online proeverij, die ondertussen door ruim 800 mensen is bekeken, staat de tweede proeverij alweer op stapel, met daarin een compleet nieuw Texels bier. "Op de etiketten van het nieuwe bier staat zelfs nog geen naam", vertelt Van Nieuwkerk.

Bekijk hieronder de reportage bij de Texelse bierbrouwerij:

200423_ONLINE_PROEVERIJ - NH Nieuws

Lees ook

Het postcoronatijdperk: zo ziet de wereld er straks uit volgens een futuroloog, een econoom en een wethouder

De coronacrisis heeft de wereld nu al maanden in zijn greep en ook de komende tijd zal het virus ons leven beheersen. Wat leren we van zo'n periode en wat nemen we mee uit de crisis naar het post-coronatijdperk? NH Nieuws legde de vraag voor aan futuroloog, een econoom en een wethouder.

Klik op de foto om hun verhaal te lezen.