Ga naar Content
Haarlem

Horeca in Haarlem klapt voor elkaar én meer steun: "Ik bid dat er snel een oplossing komt"

20 april 2020, 21.04 uur
Door: Redactie · Foto:

HAARLEM - In het wit gekleed, als teken van hoop, stonden enkele tientallen horeca-ondernemers in Haarlem om vijf uur voor hun deuren te applaudiseren, als onderdeel van de landelijke actie '#dehorecastaatstil'. De ondernemers klappen om elkaar door deze moeilijke tijd te helpen, maar hopen ook op meer steun van de overheid. "Anders is het straks allemaal weg."

Ook Paul van der Werff staat voor zijn tapasrestaurant El Pincho aan de Riviervismarkt te klappen. Zijn personeel klapt met hem mee. Aan NH Nieuws legt hij uit hoe het nu met hem gaat, nu hij het de afgelopen weken met weinig inkomsten moet doen. 

Tekst gaat verder na de video.

Haarlemse horeca applaudiseert voor elkaar én meer steun - NH Nieuws

'Anderhalve meter niet te doen'

Paul wacht met veel spanning naar de persconferentie van morgenavond. Hij heeft moeite zijn problemen onder woorden te brengen. "Dat komt door de stress." Misschien hoort hij wel van premier Rutte dat hij langzaam, onder strikte voorwaarden, weer open mag.

Maar als dat betekent dat hij binnen met anderhalve meter rekening moet houden, dan ziet hij dat niet zitten. "Ik draai dan maar een klein deel van mijn normale inzet, dan ga ik nóg net zo hard die rode piste af naar beneden."

Oplossing

Het liefste zien hij en zijn collega's in Haarlem dat de zaken weer 'gewoon' open mogen. Maar hij is ook reëel, want dat brengt natuurlijk weer grote gezondheidsrisico's met zich mee. Daarom hoopt hij dat de overheid in ieder geval met een noodfonds voor de horeca over de brug komt.

"En dat ze heldere plannen presenteren over hoe we langzaam uit deze lockdown gaan komen. En vooral ook eerlijk. Want minister Koolmees zei wel dat we negentig procent van de salarissen krijgen vergoed, maar hij liegt. Want je bent spekkoper als dat bedrag na alle berekeningen tussen de dertig en veertig procent ligt."

Afwachten

Na tien minuten applaudiseren is het weer stil aan de Riviervismarkt. Tot slot wordt er nog geproost, met lege glazen. Dat is ook onderdeel van de actie. "Proost op de horeca", aldus Paul. Morgenavond na 19.00 uur weet hij meer.

Corona in Haarlem
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier
👥 Word lid van de Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en Omgeving en krijg updates in je tijdlijn