Ga naar Content

Patiënten van Wadden gaan weer per militaire helikopter naar ziekenhuis op vasteland

DEN HELDER - Als mensen om medische redenen vanaf de Waddeneilanden naar het ziekenhuis op het vasteland moeten, worden ze de komende tijd weer in een militaire helikopter vervoerd. Defensie neemt deze taak tijdelijk over van de ANWB. Zij kunnen daardoor hun helikopters inzetten voor het vervoer van ernstig zieke coronapatiënten.

Foto: Ministerie van Defensie

De militaire helikopter NH90 stijgt op vanaf militair vliegkamp De Kooy in Den Helder en wordt de komende twee weken, als de hulp nodig is, voor alle Waddeneilanden ingezet. Aan boord is vlieg-medisch personeel en de helikopter is uitgerust voor medische transporten.

Het gaat volgens onze mediapartner Texelse Courant vooral om Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog waar de ANWB het ziekenvervoer regelt. Texel heeft op het gebied van ziekenvervoer zijn eigen voorziening en dat is een extra boot van TESO als er 's nachts een ambulance naar Den Helder moet worden gevaren.

Bij de andere vier eilanden wordt het ziekenvervoer verzorgd met helikopters van de ANWB. Het Ministerie van Volksgezondheid heeft die nodig om mensen die ernstig ziek zijn als gevolg van besmetting met het coronavirus naar ic-afdelingen van ziekenhuizen te brengen.

Bijna veertig jaar

Defensie had tot 2015 bijna veertig jaar de taak om patiënten vanaf de Wadden naar ziekenhuizen te brengen. De laatste jaren gebeurde dit vanuit Leeuwarden. De Kustwacht en daarna de ANWB namen dit over. Nu is het werk dus weer in handen van de militairen.

De helikopter kan langer dan twee weken worden ingezet, mocht het nodig zijn.

Corona in de Noordkop & Texel
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier
👥 Word lid van de Facebookgroep Nieuws uit de Noordkop en Texel en krijg updates in je tijdlijn

Lees ook