Ga naar Content
Gooi

Robin uit Loosdrecht organiseert applaus voor veteranen op Bevrijdingsdag: "Het zijn onze helden!"

18 april 2020, 08.30 uur
Door: Rachel Morssink · Foto:

LOOSDRECHT - Op 5 mei om 12.00 uur een minuut lang applaudiseren. Als het aan Robin Gouwswaard ligt klappen we dan zó hard dat de veteranen in Engeland en Amerika het kunnen horen. "We hebben onze vrijheid aan hen te danken; dit applaus verdienen ze."

De coronacrisis gooit ook roet in het eten op Bevrijdingsdag dit jaar. Extra pijnlijk omdat de 75e editie groots gevierd zou worden onder toeziend oog van veel buitenlandse veteranen. "Voor velen van hen misschien wel de laatste mogelijkheid om het feest in Nederland bij te wonen," zegt Robin Gouwswaard van Stichting Hilversum in de Oorlog.

Samen met Stichting Behoud Oorlogsherinneringen nam hij daarom het initiatief om te gaan klappen voor onze bevrijders. "Ik zag het applaus voor de zorgmedewerkers op tv en dacht: dat moeten we ook voor onze veteranen doen!" 

Klappen voor veteranen op Bevrijdingsdag - NH Nieuws

Het gaat hem erg aan het hart dat de veteranen niet naar Nederland komen dit jaar. "Echt verschrikkelijk, maar veiligheid en gezondheid gaan boven alles natuurlijk," zegt Robin. "Je kunt geen feest vieren als iedereen om je heen ziek wordt en vooral deze oudere doelgroep moeten we beschermen."

Robin hoopt dat zoveel mogelijk mensen zich aansluiten bij de actie. "In je tuin, op je balkon, bij de voordeur: klap mee!" 

Klappen voor onze bevrijders

Dinsdag 5 mei om 12.00 uur: één minuut klappen. Meer informatie over de actie vind je hier.