Ga naar Content

Baggerdepot bij IJmuiden wordt uitvalsbasis windparken Noordzee: "Moderne energiehaven"

IJMUIDEN - Het baggerdepot in de voormalige Averijhaven bij IJmuiden wordt een energiehaven. Die haven moet een uitvalsbasis worden voor de windparken die de komende jaren op de Noordzee worden gebouwd. 

Foto: Provincie Noord-Holland
De ontwikkeling van de haven is cruciaal voor de ontwikkeling van de windmolenparken, vinden de partijen die eerder vandaag een convenant voor de ontwikkeling tekenden. Behalve het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de provincie Noord-Holland zijn dat de gemeente Velsen, Tata Steel, Zeehaven IJmuiden en Port of Amsterdam.  

De toekomstige haven wordt gezien als 'belangrijke uitvalsbasis voor de aanleg en het onderhoud van windparken op de Noordzee', schrijft de provincie. De haven moet onder meer de sleutelrol gaan vervullen bij de aanleg van de windparken Hollandse kust West en IJmuiden Ver.

"De grootschalige bouw van windmolenparken vraagt om meer havencapaciteit"

Minister VAN NIEUWENHUIZEN
"De grootschalige bouw en het onderhoud van de duurzame windmolenparken op de Noordzee, vraagt om meer havencapaciteit", zegt minister Cora van Nieuwenhuizen daarover.

"Doordat we nu samen de Averijhaven gaan ontwikkelen tot een moderne energiehaven krijgen offshore bedrijven hier straks alle ruimte."

De haven, die vlak vóór de sluizen zal worden aangelegd, krijgt een kade van ruim een halve kilometer, waarvan tweehonderd meter met een diepte van 12,5 meter. Behalve het oppervlak van de Averijhaven zal de energiehaven ook vijf hectare bedrijfsterrein van Tata Steel beslaan. Het bedrijf heeft dat terrein beschikbaar gesteld voor bedrijven die een rol kunnen spelen bij de energietransitie. Bovendien is de haven straks bereikbaar via het terrein van Tata Steel, waarmee ook de bereikbaarheid is gegarandeerd. 

Lees ook

Het huidige baggerdepot is in bezit van het Rijk. Om er een haven van te maken, moet het depot eerst worden geleegd. Wanneer dat exact gebeurt, is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat tegelijkertijd een onderzoek zal worden uitgevoerd naar de impact van de aanleg van de haven op het milieu.  

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!