Start van hoofdcontent

NOORD-HOLLAND

nl

Veiligheidsregio maakt erehagen bij uitvaarten mogelijk

16 april 2020, 17.44 uur · Aangepast 16 april 2020, 18.21 uur · Door Redactie

NOORD-HOLLAND Omdat door de maatregelen veel mensen in deze periode niet bij de uitvaart van een overleden naaste kunnen zijn, maakt de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord nu een uitzondering voor erehagen.  

AdobeStock

Dat betekent dat - ondanks het verbod op het organiseren van samenkomsten - maximaal honderd mensen een erehaag mogen vormen. Op die manier kunnen zij volgens de Veiligheidsregio 'in deze bijzondere tijd in aangepaste vorm afscheid nemen'. 

Wie deel uitmaakt van zo'n erehaag, moet ten allen tijde anderhalve meter afstand van andere deelnemers bewaren. De organisator dient de aanwezige te instrueren hoe de anderhalve meter gewaarborgd kan blijven. 

Half uur van te voren

De erehaag mag op z'n vroegst een half uur voordat de rouwstoet voorbijkomt worden gevormd. Zodra de stoet voorbij is, dient iedereen de locatie zo snel mogelijk te verlaten, opnieuw met inachtneming van de anderhalvemeterregel. De rouwstoet mag maximaal uit negen auto's bestaan.

Als de regels niet worden nageleefd, kan de Veiligheidsregio de erehaag beëindigen.

De afgelopen tijd werden bij meerdere uitvaarten in de provincie erehagen gevormd. Sinds het verbod op samenkomsten moet daarvoor een ontheffing worden aangevraagd.

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier