Start van hoofdcontent

Haarlem

NL
V

Mysterie: In Heemstede relatief veel overledenen aan corona

16 april 2020, 17.12 uur · Aangepast 16 april 2020, 17.23 uur · Door Redactie

HEEMSTEDE - In Heemstede zijn tot nu toe 25 inwoners overleden aan het coronavirus. Het aantal overledenen is zo hoog dat Heemstede in de landelijke top tien eindigt op plek negen wat betreft het aantal coronadoden per 100.000 inwoners.

AT5

Ter vergelijking: De veel grotere stad Haarlem telt 42 coronadoden, Zandvoort zes en Bloemendaal drie. Dat blijkt uit cijfers die het RIVM vandaag bekend heeft gemaakt. Het zijn cijfers over waar de mensen vandaan komen, niet waar ze zijn overleden.

Een woordvoerder van het RIVM erkent dat het in Heemstede gaat om een "relatief hoog aantal." Maar net als de Veiligheidsregio Kennemerland, waar de GGD onder valt, is er bij het RIVM geen verklaring voor te geven. Het enige concrete cijfer dat daar iets over zegt is het aantal ziekenhuisopnames. Heemstede heeft een filiaal van het Spaarne Gasthuis binnen de gemeentegrenzen. "Maar die ziekenhuisopnames springen er niet uit in Heemstede", zegt de RIVM-woordvoerder.

Oorzaak

Bij de GGD zegt een woordvoerder het 'superlastig' te vinden een verklaring voor het hoog aantal coronadoden in Heemstede te geven. Er is niet één oorzaak aan te wijzen. "Dat kan allerlei oorzaken hebben. Als we wisten hoe dit zou komen, dan hadden we allang maatregelen genomen."

Corona in Haarlem
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier
👥 Word lid van de Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en Omgeving en krijg updates in je tijdlijn