IJmond

NL
V

Blunder Omgevingsdienst: Harsco hoeft ton aan dwangsommen niet te betalen

16 april 2020, 13.29 uur · Aangepast 16 april 2020, 14.44 uur · Door Redactie

VELSEN - Harsco Metals, het bedrijf dat slak verwerkt op het terrein van Tata Steel, hoeft een ton aan dwangsommen niet te betalen. Een ambtenaar van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied is vergeten een aanmaning te sturen na milieuovertredingen, hierdoor zijn de dwangsommen verjaard.  

NH Nieuws / Dennis Mantz

Dit staat in een brief van milieu-gedeputeerde Jeroen Olthof aan Provinciale Staten. Het gaat om dwangsommen van ieder 25.000 euro vanwege stofverspreiding op 24 januari, 28 januari (2x) en 22 februari van vorig jaar. Op 16 december 2019 heeft de Omgevingsdienst Harsco een invorderingsbeschikking gestuurd naar aanleiding van de overtredingen. Harsco heeft deze niet betaald.

Verjaard

Pas drie maanden later, 17 maart van dit jaar, heeft de Omgevingsdienst een kopie hiervan gestuurd naar de afdeling debiteurenbeheer, dat de 'bekeuringen' int. Dat was al meer dan een jaar later.  Dat de provincie Harsco op 20 maart vervolgens een aanmaning stuurde was een formaliteit gezien de verjaring van de zogeheten invorderingsbevoegdheid.

 

Donderdagmiddag legt gedupeerde Olthof verantwoording af voor de blunder van de Omgevingsdienst 

Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied

De Omgevingsdienst spreekt op haar webstite van 'een stomme fout die niet meer mag en zal gebeuren.' De Omgevingsdienst zegt vorig jaar te zijn begonnen met 'een verbetering van de monitoring op de stappen in het inningsproces. Dit is inmiddels bijna klaar voor gebruik. De dienst is er van overtuigd dat het daardoor niet meer zal voorkomen dat dwangsommen door  vormfouten niet meer kunnen worden geïnd."

✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier
👥 Word lid van de Facebookgroep Nieuws uit de IJmond en krijg updates in je tijdlijn