Haarlem

NL
V

Haarlemmers maken kunstwerk van zigzagboekjes voor jarige stad: "Een soort vriendenboek"

15 april 2020, 14.47 uur · Aangepast 16 april 2020, 10.40 uur · Door Redactie

HAARLEM - Inwoners van het 775-jarige Haarlem kunnen zelf meewerken aan een groot, creatief kunstwerk dat een kado voor en door de stad moet zijn. Iedere Haarlemmer kan een gratis zigzagboekje krijgen om die op geheel eigen wijze te ontwerpen volgens het thema 'Haarlem en ik'.

eigen foto

Willemijn Faber en Cilia Tel van Artvark kwamen op het idee. Nou ja, ze kopieerden het idee van een Sketchbook Project in New York waar tienduizenden mensen een schetsboek maakten. Hoe mooi zou het zijn, dachten ze, als Haarlemmers met z'n allen iets persoonlijks zouden maken voor hun jarige stad?

Willemijn en Cilia bedachten dat het zigzagboekjes, of ook wel harmonicaboekjes, zouden moeten worden. Die kan je neerzetten en goed bekijken. Cilia: "Het moet een soort vriendenboek worden voor de stad: Een bibliotheek van kunstwerkjes. Hoe leuk zal het zijn als we met z'n allen iets doen voor Haarlem? En iedereen kan lekker zijn eigen ding doen."

Historie

Aan die boekjes is niet voor niets gedacht, want boeken horen bij Haarlem. Beroemde drukkerijen en schrijvers komen voor in de historie van de stad. "Zoals al eeuwenlang een Album Amicorum (vriendenboek) gemaakt werd ter gelegenheid van belangrijke jubilea, maken wij nu een vriendenbibliotheek met alle Haarlemmers die mee willen doen", aldus de twee. 

Het project zag er eerst iets anders uit, maar de coronacrisis gooide roet in het eten. Zo zouden de bibliotheken die het project mogelijk hebben gemaakt, het uitgiftepunt zijn van de boekjes. Die sluiten weer enthousiast aan als ze open mogen voor publiek.  En sponsoren houden de hand nu meer op de knip. Toch besloten Willemijn en Cilia te blijven werken met hun idee om de stad een tijdsdocument te geven, een erfenis van de bewoners aan de stad. "We dachten: we gaan gewoon door."

Kadootje

De boekjes zijn vanaf vrijdag 17 april gratis af te halen bij het Kunstcentrum aan de Gedempte Oude Gracht van donderdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Bij inlevering van het persoonlijke kunstwerk ligt er een kadootje klaar: Een boekje met twee stadswandelingen door Haarlem, geschreven door Bies van Ede. De illustraties zijn van Eric Coolen.

Iedereen krijgt ruim de tijd om te knutselen, schrijven, schilderen of wat dan ook aan zijn boekje. In november staat de presentatie van het kunstwerk gepland. De collectie wordt tentoongesteld in Museum Haarlem.

Mogelijk krijgen de zigzagboekjes volgend jaar ook een plek in de bibliotheken van Haarlem wanneer deze weer open zijn. De bibliotheek van Haarlem viert dan het 425-jarig bestaan.

Meer nieuws uit Haarlem en omgeving?

✔️ Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving, speciaal voor mensen in Haarlem, Heemstede, Bloemendaal en Zandvoort. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws!  

✔️ Volg het laatste nieuws altijd via NHNieuws.nl/Haarlem