Ga naar Content

Gooise voedselbank ziet steeds meer mensen door coronacrisis

HILVERSUM - De coronacrisis zorgt ervoor dat steeds meer mensen naar de voedselbank moeten. Dat merkt de Voedselbank Gooi en Omstreken. De afgelopen tijd nam het aantal mensen dat een voedselpakket aanvraagde  toe.

Foto: Adobe Stock

De afgelopen weken nam het klantenbestand van de Gooise voedselbank met meer dan 10 procent toe, en nieuwe aanvragen komen nog steeds binnen. Volgens de voedselbank komt dat door de coronacrisis: inkomsten van mensen dalen soms fors of vallen helemaal weg, terwijl de maandlasten te hoog zijn.

"Niemand kan er wat aan doen dat het financieel minder gaat"

voedselbankcoördinator Gert Haas

De voedselbank benadrukt dat mensen die even veel minder of helemaal geen inkomen hebben, zonder daar over te twijfelen een aanvraag voor een voedselpakket mogen doen. "Het is belangrijk dat mensen weten dat wij alleen kijken naar het besteedbare inkomen en niet of iemand bezittingen heeft. Iedereen die hulp nodig heeft kan aankloppen. Het belangrijkste is dat mensen voldoende te eten hebben. Mensen die acuut in de problemen zijn geraakt kunnen ons bellen voor een noodpakket en verdere hulp", zegt voedselbankcoördinator Gert Haas.

Voedselbank soepeler

Omdat de nood steeds hoger wordt, handelt de voedselbank een stuk soepeler. "Wij geven in principe bij een hulpvraag een voedselpakket mee. Afhankelijk van de situatie kan ook besloten worden dat iemand vier weken lang een voedselpakket krijgt, in afwachting van een officiële aanvraag", zegt Haas. Ook die aanvraag wordt soepeler behandeld, omdat alle gegevens vaak niet meteen kunnen worden nagetrokken. "Niemand kan er wat aan doen dat het financieel minder gaat."

De samenstelling van de voedselpakketten gaat wel anders dan normaal. De pakketten worden van te voren samengesteld, waardoor producten niet meer zelf uitgekozen kunnen worden. Daar komt bij dat er de laatste tijd flink minder voedsel binnenkomt. Door financiële hulp van gemeenten is de inhoud van de voedselpakketten voorlopig wel gewaarborgd. 

Corona in 't Gooi
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier
💬 Meld je aan voor de NH Gooi-nieuwsdienst via Whatsapp. App 'NH GOOI AAN' naar 0888505651

Lees ook