Ga naar Content

Alkmaarse fabrikant start volgende week met productie mondneusmaskers

ALKMAAR - De Alkmaarse filterfabrikant AFPRO verwacht volgende week met de productie van medische mondmaskers te kunnen starten. Door de late goedkeuring van minister van Rijn, bleek het niet haalbaar deze week al te beginnen. 

Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra
Ook de grote run op grondstoffen en machineonderdelen veroorzaken vertraging.  De machine is daardoor later klaar dan het bedrijf had gehoopt. Manon van den Brand, AFPRO: "Het is een ingewikkeld opstartproces en het moet op een veilige en verantwoorde manier gebeuren. Daarom kunnen we pas in de loop van volgende week met de productie beginnen." 

De zorg heeft 4,5 miljoen mondmaskers per week nodig. Vooral de thuiszorg en verpleeghuizen hebben een flink tekort aan hulpmiddelen. AFPRO begint met de productie van een miljoen medische mondmaskers,  maar kan de productie verder opschroeven. 

Geen tijd verliezen

Het consortium, dat bestaat uit AFPRO, Koninklijke Auping en Koninklijke DSM, zal verantwoordelijk zijn voor zo'n 25 procent van de totale behoefte aan medische mondmaskers in Nederland. "Om niet onnodig tijd te verliezen, zijn wij al gestart met het handmatig maken van samples.  Zo kan er eerder een aanvang worden gemaakt met het certificeringsproces", verklaart Joost van AFPRO.

"Het is een ingewikkeld opstartproces en de productie moet op een veilige en verantwoorde manier gebeuren"

Manon van den Brand

Zondag is de machine in alle waarschijnlijkheid gereed. Dan is het nog wachten tot het toestel vanaf China naar Schiphol wordt gevlogen. Joost: "Zo'n machine is geen auto die uit de showroom komt en kant-en-klaar is voor gebruik. Je hebt altijd wel kinderziektes die je er eerst uit moet halen. Wij zijn ondernemers met een plan, we willen het gas erop houden. Het kan ons niet snel genoeg gaan." " 

Lees ook

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier