Ga naar Content

Gemeente Zaanstad helpt culturele sector: "Bij veel instellingen is de nood hoog"

ZAANSTAD - Culturele instellingen hebben vanwege de coronacrisis noodgedwongen de deuren moeten sluiten. En daaorm besluit de gemeente Zaanstad nu om de culturele en evenementensector in Zaanstad een extra hart onder de riem te steken. 

Foto: Adobe Stock

De culturele instellingen zijn niet alleen bang voor de financiële gevolgen van de coronacrisis, ook de kwaliteit komt volgens hen onder druk te staan doordat veel verschillende delen van de sectoren in zwaar weer verkeren. 

Wethouder Cultuur Annette Baerveldt laat weten waarom er extra maatregelen nodig zijn: “Het college vindt het belangrijk dat de cultuurvoorzieningen en evenementen voor Zaanstad op niveau blijven. Bij veel instellingen is de nood hoog. De maatregelen vanuit het Rijk en de aanvullende maatregelen vanuit Zaanstad zijn bedoeld om de eerste nood te lenigen.”

Subsidies

Subsidies die aangevraagd waren voor evenementen voor 1 juni, kunnen worden meegenomen als het evenement wordt verzet. Als het evenement helemaal geannuleerd wordt, betaalt de gemeente Zaanstad de gemaakte kosten voor de voorbereidingen. Daarnaast zal de gemeente de nog resterende subsidies van 2019 aan instellingen gaan betalen. 

Culturele instellingen die betalingsmoeilijkheden hebben, kunnen uitstel van betaling krijgen voor belastingen en andere gemeentelijke lasten. Culturele instellingen die gemeentelijke panden huren, kunnen daarvoor uitstel aanvragen voor de periode dat zij gedwongen hun deuren moeten sluiten. 

De financiële hulp die de instellingen kunnen aanvragen, komt bovenop de steun die zij eventueel kunnen krijgen van het rijk. 

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier