Start van hoofdcontent

Haarlem

NL
V

Hoe mooie foto's van je baby te laten maken in coronatijd? De (k)raamshoot!

10 april 2020, 20.05 uur · Aangepast 10 april 2020, 21.48 uur · Door Paul Tromp

ZANDVOORT - Normaal fotograferen ze zwangere buiken en pasgeboren baby's, ook wel 'newborn shoots' genoemd. Maar toen brak de coronacrisis uit en moesten de Haarlemse Stéphanie van der Heijden en de Alkmaarse Anne Huibers op zoek naar een nieuwe manier van werken. En dus bedachten ze de (k)raamshoots. Foto's van de baby en zijn of haar gelukkige ouders, maar geschoten vanaf de andere kant van het raam.

Vrijdag zijn Stéphanie en Anne te vinden in de tuin van de familie Nooij in Zandvoort. Daar is op 25 maart de kleine Buck geboren. Kraamvisite en fotografen mogen even niet bij hem in de buurt komen. Toch willen zijn ouders Jimmy en Vivian wel een mooie herinnering aan deze eerste dagen van hun zoon . Daarom bewegen de twee fotografen zich 'klikkend' langs de ramen van huize Nooij.

Stéphanie van der Heijden en Anne Huibers

Ramen lappen

"We zetten vooral de vaders vooraf even flink aan het werk, die moeten natuurlijk goed de ramen lappen", lacht Stéphanie. En inderdaad, vader Jimmy heeft goed naar de dames geluisterd. "Dat was nogal wat werk, want we hebben veel ramen. Maar alles is netjes en goedgekeurd door de fotografen", vertelt hij bij de deur, die op een kier staat. "We proberen door het raam met elkaar te praten als dat lukt. En soms kan een raam of deur een stukje geopend worden. En anders maar via de telefoon", vertelt Stéphanie. 

Letten op weerspiegeling

Ze zijn in het zwart gekleed, omdat ze dan niet te zien zijn in de weerspiegeling van de ramen. En dus komen ze ook niet op de foto's terecht. "Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Je moet met zoveel dingen rekening houden. Met de weerspiegeling van de blauwe lucht of met geparkeerde auto's." Daarom hebben ze ook nog een zwart doek mee, om die 'ruis' in de foto's tegen te gaan. Ook de verslaggever van NH Nieuws wordt gevraagd om iets op zijn blinkende kale hoofd te zetten. "Dat ga je echt zien op de foto's", lachen de fotografen. Grapje, natuurlijk.

Stéphanie en Anne - Stéphanie en Anne

Zwanger

Stéphanie is zelf ook zwanger. Betekent dat dan dat zij straks aan de andere kant van het raam staat en Anne de foto's gaat nemen? "Ja, dat wordt nog lastig, want we wonen op 1-hoog. Dus dan moet ze maar een hoogwerker meenemen."

Vader Jimmy, moeder Vivian, zus June en de kleine Buck zullen het eindresultaat binnenkort gaan zien. Buck heeft zich prima gehouden. "Het is een makkie voor 'm. Voor mij was het een beetje onwennig, maar we zijn blij dat we straks deze herinnering hebben vastgelegd." benieuwd naar meer foto's van (k)raamshoots van Anne en Stéphanie? Kijk dan hier en hier.

Corona in Haarlem
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier
👥 Word lid van de Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en Omgeving en krijg updates in je tijdlijn