Ga naar Content

Coronacrisis is ongekende dreun voor toerismesector: "Het gaat slecht, heel slecht"

NOORD-HOLLAND - Waar het paasweekend het begin moest zijn van een mooi toeristisch seizoen, pakt het dramatisch uit voor de sector. De coronamaatregelen zijn nu al desastreus en het is voor de ondernemers onzeker hoe lang de toerismesector in Noord-Holland last blijft houden van deze crisis.

Foto:

De campings kunnen alleen met heel veel creativiteit gasten ontvangen, de horeca ligt goeddeels plat en toeristische trekpleisters moesten noodgedwongen de deuren sluiten.

Het Muiderslot is al sinds april dicht en beschouwt dit seizoen als verloren. "Gelukkig zijn er verschillende regelingen, die hebben we hard nodig", zo schetst directeur Annemarie den Dekker de situatie, "want anders overleven we het niet." De schade loopt nu al in de tonnen en de meeste projecten zijn stopgezet. 

De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik moet het juist van kleine vakanties, bijvoorbeeld tijdens het paasweekend, hebben. Dat ze nog niet open zijn is voor hen een enorme strop. Hetzelfde geldt ook voor veel andere West-Friese musea en ondernemingen.

Oud Valkeveen, een kinderspeelpark in Naarden, is dicht. "Ik zei gisteren nog tegen een collega dat we in jaren niet zulk mooi voorjaarsweer hebben gehad. We zouden echt het beste openingsseizoen ooit kunnen hebben", vertelt Jan Willem de Langen. NH Nieuws vloog met een drone over het park.

Souvenirs

Als er geen toeristen komen, is de vraag naar souvenirs ook laag. Hoewel de winkels open mogen zijn, blijven klanten weg. Dat merkt ook souvenirwinkelier Adrie Klinge uit IJmuiden: "Afgelopen zaterdag had ik één klant, en zondag had ik er vier." Zij heeft nu doordeweeks de winkel moeten sluiten.

Horeca

De Noord-Hollandse horeca stevent af op een miljardenverlies. Dat schat Rob Baltus in, regiovoorzitter van Koninklijke Horeca Nederland Noord-Holland. Bij zijn eigen restaurant Nadorst in Blokker, loopt dit de komende tijd op tot een half miljoen euro. "Het gaat er iederen dag met bakken uit en er komt niks binnen", zegt Baltus. Hij verwacht rond september en oktober de eerste faillissementen. "Ik heb collega's huilend aan de telefoon".

Op Texel is de impact ook te merken. Frank Spooren, directeur van VVV Texel, maakt zich zorgen over de impact op lokale ondernemers die het moeten hebben van toerisme. Maar toch roept hij mensen ook op om de maatregelen van de overheid in acht te nemen, en niet naar Texel te komen.

Ook de toeristische sector in en rond Alkmaar krijgt harde klappen, zegt Ger Welbers, directeur van Alkmaar Marketing. De maand april is een belangrijke periode voor de regio omdat dan de bloemenvelden in bloei staan.

Tekst gaat verder onder de video.

Alkmaar Marketing over toerismecrisis vanwege corona - NH Nieuws

In de hele provincie staan hotels leeg, als ze al niet dicht zijn. "Het gaat slecht, heel slecht", zegt Maud Vroom van het Amrath Frans Hals Hotel en woordvoerder van de Haarlemse hoteliers. Ze spreekt van een bezettingsgraad van nul tot één procent.

"Normaal was het vanwege de Keukenhof en het Bloemencorso nu een drukte van belang , maar nu zijn alle kamers geannuleerd. Er zijn geen hotels die meer dan twee kamers bezet hebben komend weekend." Buitenlandse gasten komen er niet, ze verwacht dat de cijfers tot en met eind april niet zullen groeien.

"Het is nu stil zoals op zondag, heel vreemd"

kees schoen, wasserij schoen

De toeleveranciers van de hotels hebben het zwaar. Hun klanten hebben plotseling geen werk meer voor hen. "Het doet zeer", zegt Kees Schoen, eigenaar van de gelijknamige wasserij. "Het is nu stil zoals op zondag, heel vreemd." Schoen draait een kleine 40.000 euro omzet per maand minder. In plaats van negen personeelsleden, heeft hij er nog drie aan het werk. "Maar die drie ook voor maar twee dagen in de week."

Strandtenten

Strandtenthouders komen in de knel omdat de regeling die de overheid instelde voor bedrijven, de NOW-regeling, beroerd voor hen uitpakt. "Ze zijn ons gewoon vergeten. We zitten allemaal in het nauw", legt Niels Priester van de Vereniging van Strandpachters Zandvoort uit. Bij het berekenen van de tegemoetkoming baseert de overheid zich op de maand januari. Maar seizoenswerkers als strandexploitanten draaien amper omzet in die maand.

Lees ook

Veel vragen

De toiletgebouwen van campings zijn afgesloten, waardoor kamperen in Noord-Holland zo goed als onmogelijk is. Alleen op campings met vaste plaatsen en eigen voorzieningen zijn open, maar daar mag niet gekampeerd worden. Dat zegt Gerdina Krijger, regiomanager voor Noord-Holland van branchevereniging Hiswa-Recron, tegen NH Nieuws.

Omdat niet alleen de maatregelen van de veiligheidsregio's, maar ook die van de rijksoverheid en van de gemeente invloed hebben, lopen veel ondernemers met vragen rond. Krijger kreeg bijvoorbeeld een vraag van een bedrijf dat een monteur over de vloer kreeg: "Mag hij in het toiletgebouw naar de wc?"

Bootverhuur

Ook bootverhuurders hebben het zwaar. En dat komt voor een deel omdat de bruggen en sluizen voorlopig de winterregeling aanhouden. Kortom: ze gaan minder vaak open. Dat heeft voor de verhuurders grote gevolgen omdat niet iedere boot op de afgesproken dag terug kan zijn. "Op sommige plekken wordt er op zondag helemaal niet bediend", zegt Krijger. "Varen wordt nu zwaar bemoeilijkt en het zou erg fijn zijn als dit beter op elkaar afgestemd zou worden."

De chartervaart kan op dit moment geen gasten ontvangen. Renee van Hasselt van zeilschip De Bontekoe ligt nu stil in de haven van Enkhuizen. "We zijn volledig getuigd, alle zeilen zitten erop. Voor ons is het afwachten tot we los mogen."

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier