Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Amsterdam: vaarverbod in paasweekend, nu ook maatregelen tegen motorrijders en wielrenners

9 april 2020, 10.28 uur · Aangepast 9 april 2020, 20.00 uur · Door AT5

Om ervoor te zorgen dat ook het komend paasweekend zo veel mogelijk mensen thuis blijven, heeft de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, waarvan burgemeester Halsema de voorzitter is, opnieuw besloten tot een vaarverbod op de grachten. Net als vorig weekend wordt de toegang tot parken en andere potentieel drukke plekken in de stad gemonitord. Nieuw is dat er maatregelen worden genomen tegen grote groepen wielrenners en motorrijders.

AdobeStock

Het vaarverbod geldt voor alle grachten in het centrum, inclusief het Wallengebied en de Amstel. Wie toch gaat varen in het gebied riskeert een boete van 390 euro. Afgelopen zondag werd het vaarverbod ook al afgekondigd. Door het mooie weer bestond toen de vrees dat Amsterdammers massaal in hun bootjes zouden stappen, maar dat gebeurde uiteindelijk niet. 

Ook op de bij Aalsmeer gelegen Westeinderplassen was het vorig weekend aardig druk met varende zonaanbidders. Vooralsnog is er voor dit gebied nog geen vaarverbod afgekondigd.

Tijdens het paasweekend, dat loopt van 10 tot en met 13 april, wordt de toegang tot het Vondelpark beperkt. Vorig weekend gebeurde dat door alleen de hekken bij de Amstelveenseweg en de Stadhouderskade te openen. Mocht het te druk worden in het park, dan kan besloten worden dat het Vondelpark helemaal afgesloten wordt. Datzelfde geldt voor het Oosterpark, het Erasmuspark en het Westerpark. 

Motorrijders en wielrenners

De veiligheidsregio heeft ook besloten maatregelen te nemen tegen de vele motorrijders en wielrenners die er afgelopen weekend nog wél op uittrokken. De Rondehoep, een bekende motor- en wielrenroute bij Amstelveen, wordt afgesloten voor motorrijders. Wielrenners mogen het rondje met maximaal twee personen rijden. Ook op andere populaire fietsroutes wordt er gecontroleerd en riskeren fietsers een boete als zij zich. niet aan de regels houden. 

Mensen die tijdens het paasweekend naar buiten willen worden gevraagd in de buurt van hun woning te blijven, 1,5 meter afstand te houden tot anderen en met maximaal twee personen (tenzij binnen het gezin) op pad te gaan.

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier