Alkmaar

Alkmaarse filterproducent gaat miljoenen mondkapjes per maand maken

9 april 2020, 07.59 uur · Aangepast 9 april 2020, 08.26 uur · Door Redactie

Whatsapp

ALKMAAR - De Alkmaarse filterproducent AFPRO gaat nog deze maand miljoenen mondneusmaskers maken en leveren. Het bedrijf heeft daar twee productielijnen voor ingericht. 

AdobeStock/Google Streetview

Dat blijkt uit een rondgang van Trouw langs verschillende bedrijven, en wordt bevestigd door de betrokken ministeries. Ook beddenfabrikant Auping in Deventer gaat de mondkapjes maken.

Filters voor Wuhan

AFPRO kwam eerder dit jaar al in het nieuws omdat het de filters voor een nieuw ziekenhuis in Wuhan, het oorspronkelijke epicentrum van de coronauitbraak in China, mocht leveren.  Dat was geen toeval, want het bedrijf heeft drie fabrieken in het Aziatische land. 

In tegenstelling tot de filters - 'de mondkapjes voor het ziekenhuis' - worden de mondneusmaskers in Alkmaar gemaakt. 

Het Alkmaarse bedrijf vindt het vanzelfsprekend om en steentje bij te dragen aan het tackelen van het coronavirus. "Overal hoor je dat we dit virus alleen kunnen overwinnen als we het samen doen. Dat betekent, doen wat je kan", aldus directeur Joost Verlaan. 

"Voor iedereen geldt: blijf thuis en houd afstand. Voor ons betekent het ook: produceer en lever! We zijn blij dat we de overheid en de medische hulpdiensten hiermee kunnen ondersteunen."

Chipmachinefabrikant ASML helpt AFPRO door in een vrachtvliegtuig vanuit China ruimte vrij te maken voor een mondkapjesmachine. Die komt naar verwachting volgende week in Nederland aan.  

Miljoen per week

Het Alkmaarse bedrijf mikt aanvankelijk op de productie van een miljoen mondkapjes per week, maar kan de productie indien gewenst verder opschroeven.

De mondkapjes worden in opdracht van de overheid getest door het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft en zijn aanvankelijk alleen beschikbaar voor medisch personeel. De overheid bepaalt hoe de mondkapjes worden gedistribueerd.

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier

Whatsapp