Ga naar Content

Onze sporters in het buitenland: Indy Baijens

KROMMENIE - In de serie 'Onze sporters in het buitenland' gaan we op zoek naar Noord-Hollandse sporters die actief zijn buiten de landsgrenzen. Zij vertellen over hun ervaringen. Deze keer spraken we met volleybalster Indy Baijens. De Krommeniese speelde eerder voor VV Zaanstad en Talentteam Papendal, totdat ze naar Frankrijk vertrok.

Foto: ASPTT Mulhouse

De 19-jarige volleybalster vertrok afgelopen zomer naar het Franse ASPTT Mulhouse. "Ik had daarvoor drie jaar getraind op Papendal. Ik kreeg toen de kans om naar het buitenland te gaan. Die heb ik gelijk gepakt."

Baijens heeft het naar haar zin in Frankrijk. "Ik vind het erg leuk. Het niveau in het buitenland ligt hoger dan in Nederland. Dit seizoen trainde ik met oudere meiden, daar heb ik veel van kunnen leren. Daardoor heb ik gemerkt dat ik beter word."

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Leven in Frankrijk

Samen met haar teamgenoten woont Baijens in een appartementencomplex in Mulhouse. "Iedereen heeft een eigen appartementje. Het is heel erg leuk en gezellig. We wonen vlakbij het centrum, dus we drinken soms koffie of eten bij restaurants."

Het grootste verschil voor Baijens is de taal. "Binnen het team spreken we Engels met elkaar, dus ik heb niet veel Frans gesproken. Ik heb dit jaar geen Franse lessen gevolgd. Ik heb op de middelbare school drie jaar Frans gehad. Vanuit die periode wist ik het nog een beetje. Sommige dingen kan ik verstaan, maar ik kan geen hele gesprekken voeren in het Frans."

Ze behaalde haar diploma voor de middelbare school voordat ze naar Frankrijk vertrok. "Ik heb nu een tussenjaar genomen om te wennen aan het volleybal in het buitenland. Voor volgend jaar wil ik een thuisstudie gaan beginnen." Baijens heeft nog geen idee welke opleiding ze wil gaan volgen.

"Italië en Turkije zijn grote volleyballanden, ik zou daar ooit willen spelen"

Indy Baijens

Onzekere toekomst

Het is nog onzeker waar Baijens komend seizoen speelt. "Mijn manager is daar nu mee bezig, ik heb een eenjarig contract bij Mulhouse. Italië en Turkije zijn grote volleyballanden, ik zou daar zeker ooit willen spelen."

Coronacrisis

Net als in vele andere sporten is de volleybalcompetitie in Frankrijk ook uitgesteld. Baijens is al sinds half maart terug in Nederland bij haar ouders. "Je kon ervoor kiezen om naar huis te gaan of om te blijven. Een paar teamgenoten en trainers kozen ervoor om weg te gaan.  Frankrijk ging vervolgens in complete lockdown, dus ik heb ervoor gekozen om ook naar huis te gaan."

Baijens krijgt elke week van de krachttrainer een nieuw schema met workouts. "Ik probeer fit te blijven. Ik loop hard en ik doe thuis-workouts. Ik ben er dus wel mee bezig", besluit de volleybalster.

Lees hieronder de andere verhalen uit de rubriek.

Lees ook