Ga naar Content
IJmond

Gertjan Huijbens, de drijvende kracht achter cultureel Velsen, overleden

6 april 2020, 17.10 uur · Aangepast 6 april 2020, 18.29 uur
Door: Fred Segaar · Foto: Mediapartner RTV Seaport / Dennis Gouda

Gisteravond overleed Gertjan Huijbens op 58-jarige leeftijd aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus.

Niemand die nauwer verweven was met de Velsense samenleving dan hij. Noem een evenement in Velsen of hij was er niet alleen bij betrokken maar vaak ook de initiator. Gertjan Huijbens was niet alleen een geëngageerd lid van de samenleving onder de rook van de Hoogovens, hij was er ook graag gezien. Of het nou ging om muziek, onderwijs, sport of cultuur, direct of zijdelings had hij er iets mee te maken. 

Huijbens was een man die de kwaliteit had met iedereen goed overweg te kunnen. Of het nou de lokale bestuurders betrof, de jongeren aan wie hij via zijn bedrijf huiswerkbegeleiding bood, de plaatselijke middenstand of de cultuursector; Huijbens joeg zelden iemand tegen zich in het harnas en hield ook als verslaggever van RTV Seaport (dat was hij óók nog, of misschien wel bovenal) mensen in hun waarde. 

Full Count

Behalve een groot liefhebber van muziek was Huijbens de verbindende factor van Full Count, een tienkoppige band die covers ten gehore gaf alsof het een origineel betrof. Op 11 maart repeteerde hij voor de laatste keer met de band. Zeven leden bleken besmet met het coronavirus. Hij was er het slechtst aan toe, waarna hij werd opgenomen in het Spaarne Gasthuis in Haarlem.

"Hij was de ideale man voor onze plannen"

Steef hammerstein, directeur telstar

Full Count, waarvoor hij trombone speelde, verliest met Huijbens in twee jaar een tweede bandlid. In augustus 2018 overleed zangeres Natascha Klobedanz, 37 jaar pas. Haar overlijden maakte diepe indruk op Huijbens, die desalniettemin de stuwende kracht was van een doorstart van de band die onder meer jaarlijks optrad tijdens het Dorpsfeest Santpoort. 

Drijvende kracht

Naast muziek was sport zijn grote liefde. Hij droeg vooral Telstar een warm hart toe. "Hij had een wit hart”, zegt waarnemend algemeen directeur Steef Hammerstein, refererend aan de clubkleur van Telstar. "Hij was een enorme fan en via zijn bedrijf in huiswerkbegeleiding en tekst en event consultancy ook sponsor."

Toch heeft Huijbens de meeste waarde gehad voor de club in zijn rol als grondlegger van sociaal-maatschappelijke projecten als ‘School’s Cool’, 'Playing for Succes' en de stichting ‘Thuis in de Wijk'.

Foto: RTV Seaport

Volgens Hammerstein dankt Telstar zijn imago als club met oog voor de samenleving aan Huijbens. "Zonder anderen tekort te willen doen, kan ik zeggen dat hij de drijvende kracht is achter het beeld van de maatschappelijk betrokken club. Bij Telstar zijn altijd genoeg plannen, maar hij was iemand die er handen en voeten aan kon geven. Hij was bevlogen en kon mensen bij elkaar brengen. Hij was de ideale man voor onze plannen."

Talloze projecten

Ook Jelle Dijkstra, oud-verslaggever van RTV Seaport, die jarenlang samen met Huijbens de raadsvergadering presenteerde, herkent dat beeld. "Gertjan was de drijvende kracht achter heel veel maatschappelijke projecten in de gemeente en daarmee van onschatbare waarde. Iedereen kende hem. Ooit ben ik binnengekomen in de businessclub van Telstar door te zeggen dat ik Gertjan kende. Zelfs de beveiliger wist wie hij was."

"Gertjan zag overal kansen, welke hij met beide handen aangreep. Soms zelfs te veel om op die twee handen te tellen, maar altijd met volle overtuiging. Zijn lerarenbloed stroomde waar het niet gaan kon. Hij heeft mij ontzettend veel geleerd, maar de Velsense samenleving nog meer. Hij zal ontzettend gemist gaan worden." 

Gertjan Huijbens laat een vrouw en twee zoons achter.