Zaanstreek-Waterland

Extra hulp voor familie Louwaard, nu ook zoon Huub met down thuis is

6 april 2020, 06.50 uur · Door Redactie

Whatsapp

MIDDENBEEMSTER - Niels en Machteld Louwaard uit de Middenbeemster staan voor een extra uitdaging, nu de kinderen niet naar school kunnen. Naast Koen en Fien is ook hun oudste zoon Huub - die het syndroom van down heeft - de hele week thuis. Hoe verdeel je dan de aandacht? 

200405_MOEDER_V2 - NH Nieuws

Nu Huub niet meer naar school kan, belt hij iedere dag met zijn klasgenootjes om ze toch te kunnen zien. Normaal gesproken gaat hij vijf dagen per week naar school en heeft hij een persoonlijk begeleider op twee middagen en in het weekend, maar nu zit hij net als zijn broertje en zusje thuis.

"Huub heeft eigenlijk individuele begeleiding nodig. Elk werkje dat je met hem doet is heel kort, dus je kunt hem niet langer dan een paar minuten aan het werk zetten. In de tussentijd moet ik de andere twee begeleiden, waar zij tegenaan lopen."

Extra hulp

De eerste twee weken dat alle drie de kinderen thuis zaten, waren voor Machteld intens, maar het gezin heeft wat verlichting gevonden. Dochter Fien gaat sinds deze week vier ochtenden per week naar een dagopvang. En dat maakt het verdelen van aandacht nu iets makkelijker. "Het is een enorme verbetering ten opzichte van wat het was. Absoluut", vertelt Machteld.

Ook voor Koen is het prettig. "Papa begeleidt of Huub of hij helpt mij. Of mama doet dat. Dat is wel fijn, want dan word ik ook geholpen in plaats van alleen Huub en Fien." Niels en Machteld hebben ook een andere manier gevonden om het schoolwerk zo goed mogelijk te laten verlopen. "We hebben een schema voor Huub, dat maken we meer met pictogrammen en we hebben een schema voor de andere kinderen. Dat is ook wel voor de structuur fijn om een schema te hebben."

"Trek aan de bel"

In het dagelijks leven coacht Machteld andere moeders die een kind hebben met het syndroom van down. Voor gezinnen die in dezelfde situatie zitten, heeft ze nu een duidelijke oproep. "Trek aan de bel. Vraag om hulp. Als iets niet aangeboden wordt, vraag er dan gewoon om, want dat helpt in het dagelijks functioneren."

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier

Whatsapp