IJmond

NL
V

Verwarrende tijd in IJmuidens woonhuis voor gehandicapten: "Soms een tranend oog"

6 april 2020, 06.50 uur · Aangepast 6 april 2020, 08.04 uur · Door Redactie

IJMUIDEN - Het zijn moeilijke tijden voor de bewoners en begeleiders van de Duinpan in Zeewijk, waar mensen met een verstandelijke beperking wonen. Door de maatregelen rondom het coronavirus is de dagbesteding geschrapt en moet bezoek zoveel mogelijk worden beperkt.

De bewoners reageren ieder op hun eigen manier op deze nieuwe situatie. "De ene bewoner wordt er erg verdrietig van en moet veel huilen. De ander wordt erg boos en sommigen trekken zich terug", zegt begeleider Saskia Agterhof. 

Ook bewoner Floris merkt dat het wat met hem doet. "Ik weet niet waar het aan ligt, maar ik heb soms een tranend oog. Misschien komt dat omdat ik mijn collega's mis."

Quote

"Soms laat je wel een traantje"

saskia agterhof, begeleider

Vanwege de maatregelen heeft Floris zijn familie al even niet gezien en daardoor mist hij ze natuurlijk erg. "Ja zeker. Ik weet wel dat ze gelukkig allemaal gezond zijn. Ik bel elke week met ze."

'Niet naar winkels toe'

Naast dat het leven van de bewoners beperkt, wordt door het virus ervaren ook de medewerkers de beperkingen die alle maatregelen met zich meebrengen. "De meesten van ons gaan niet naar de winkels toe. We proberen zo gezond mogelijk te leven en zo weinig mogelijk contact te hebben. Dat brengt een druk mee. En daarnaast gaat het verzorgen van sommige bewoners ook door, en dan is anderhalve meter afstand houden erg lastig."

En zo is ook het ook voor het personeel een lastige tijd. "Soms laat je wel een traantje ja, dat hoort er ook bij. Maar daar heb je je collega's voor. We dragen het samen,  maar gelukkig zijn we een heel goed team. Vooral in crisistijden werken we heel goed samen", besluit Saskia.

Corona in de IJmond
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier
👥 Word lid van de Facebookgroep Nieuws uit de IJmond en krijg updates in je tijdlijn